Adevărul despre dezvoltarea personală. Cât de importantă este și cum te ajută

 

Atunci când vrei să te dezvolți în carieră, ai nevoie de dezvoltare personală, pe lângă cea profesională. Ai nevoie să investești în tine, iar una dintre cele mai bune metode pentru a face acest lucru este să citești. Iată o listă cu un top de cărți de dezvoltare profesională care, potrivit bestjobs.eu, te pot ajuta să te dezvolți.

Ce este dezvoltarea personală?

Dezvoltarea personală înseamnă să te uiți în interior și să te concentrezi pe modalități de a te îmbunătăți. Dezvoltarea personală îți crește conștiința de sine, stima de sine, îți crește abilitățile și îți împlinește aspirațiile.

Dezvoltarea personală te poate ajuta să-ți îmbrățișezi întregul potențial și să-ți îmbunătățiești calitatea vieții. Ca rezultat al dezvoltării personale, cele mai mari vise și aspirații ale vieții tale pot deveni realitate și vei avea abilitățile necesare pentru a prospera în orice scenariu.

A te motiva pentru a fi cea mai bună versiune pe care o poți fi este mai ușor de spus decât de făcut, cu toate acestea, dezvoltarea personală poate oferi o cale clară către o viață mai fericită și mai împlinită. Pentru a începe calea către dezvoltarea personală, ia în considerare următoarea abordare.

Creează o viziune personală - chiar dacă acest pas este finalizat pentru distracție, te poate ajuta să-ți imaginezi unde vrei să fii atât personal, cât și profesional într-o lună, șase luni, un an etc. Stabilirea obiectivelor pentru tine te poate menține motivat și pe drumul cel bun. Consultă adesea aceste obiective pentru a te asigura că vei face pașii necesari spre succes. 

Cum te poți dezvolta personal?

Pentru a te dezvolta personal, ai nevoie să investești în tine, să îți dezvoli abilitățile de tip soft skills (comunicare interpersonală, leadership, lucru în echipă, rezolvarea problemelor, adaptabilitate, integritate, etica muncii). Pentru a face acest lucru, ai nevoie să investești timp pentru a-ți defini aceste abilități, pentru a le crește și pentru a le dezvolta. 

 

Iată câteva metode pe care le poți folosi pentru a-ți crește abilitățile și a te dezvolta personal și profesional:

Învinge-ți temerile. Frica te poate împiedica să crești și să progresezi. Dacă îți este frică să vorbești în public, de exemplu, ia o clasă sau alătură-te unui grup care îi ajută pe oameni să devină vorbitori mai buni în public. Dacă-ți este frică să îți asumi riscuri, găsește un mentor care să te ajute să iei decizii bune și să îți construiești încrederea. Crește și învață încercând lucruri pe care s-ar putea să nu te simți confortabil să le faci. Dacă ești timid, încearcă să începi o conversație sau să te prezenți unor persoane noi la o recepție sau un atelier.

Citește. Lectura îți poate extinde cunoștințele și vocabularul și te poate ține informat. De asemenea, îți poate stimula mintea și îți poate îmbunătăți abilitățile de gândire critică. Încercați să îți fixezi un obiectiv de a citi cel puțin un articol educațional sau motivațional pe zi sau o carte pe lună.

Învață ceva nou. Învață o nouă abilitate sau subiect, indiferent dacă o faci singur sau dacă te înscrii la o clasă. Ai putea, de exemplu, să urmezi cursuri pentru a învăța o altă limbă, un nou program software sau cum să scrii creativ. Ia în considerare vizionarea unui webinar pe subiecte de dezvoltare profesională, cum ar fi antreprenoriatul sau marketingul pe rețelele sociale.

Cere feedback. Abordează un membru al familiei, un prieten, un coleg sau un manager și cere-i să îți ofere feedback cu privire la un proiect sau o realizare recentă. Utilizează comentariile lor pozitive, precum și criticile lor constructive pentru a găsi modalități de îmbunătățire. Uneori ai nevoie de o opinie exterioară, imparțială, pentru a obține o altă perspectivă.

Observă-i pe ceilalți. Privește și învață de la oamenii care te inspiră. Acesta ar putea fi cineva pe care îl cunoașteți, cum ar fi un supraveghetor, un membru al familiei sau o persoană publică. Identifică calitățile pe care le admiri în ele și încearcă să le reproduci în tine.

Investește într-o rețea de conexiuni. Interacționând cu multe tipuri de oameni, puteți învăța idei noi și puteți înțelege cum să comunicați și să lucrați cu diferite tipuri de personalitate. De asemenea, poți să cunoști oameni și să dezvolți relații care te-ar putea ajuta în viitor. Faceți rețea prin organizații din industrie și grupuri de interese comune sau participați la conferințe și evenimente pe subiecte care vă interesează.

Ține un jurnal. Scrierea într-un jurnal în fiecare zi sau săptămână vă poate ajuta să obțineți conștientizare de sine și să reflectați asupra evenimentelor, deciziilor și conversațiilor recente. S-ar putea să păstrați un jurnal privat, scris de mână, sau ați putea alege să vă împărtășiți gândurile și experiențele prin blogging. Folosiți-l pentru a stabili și a evalua obiective și progres.

Meditează. Mulți oameni meditează pentru a obține claritate și conștientizare și pentru a reduce stresul și anxietatea. Meditația vă poate ajuta să vă concentrați asupra dezvoltării personale și asupra obiectivelor dvs. într-un mod sănătos, pozitiv și calm. Chiar și programarea unei pauze de la serviciu sau a unui timp de liniște pentru tine te poate ajuta să te relaxezi și să te concentrezi.

Ia-ți un mentor. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a identifica modalități de a-ți dezvolta abilitățile de auto-dezvoltare, discută cu un mentor. Această persoană poate fi un manager, profesor, cineva pe care îl admiri sau un mentor profesional de dezvoltare personală.

Photo by ThisIsEngineering


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest