Cu siguranță ți s-a întâmplat să te plimbi printr-o grădină sau prin natură, să simți un miros minunat de lavandă sau trandafiri și te oprești. În momentul în care ai simțit acea aromă, automat ai început să te relaxezi și să te simți mai bine. Sau poate că un alt parfum te face să simți acest sentiment. Indiferent de aroma care îți palce și care te relaxează, ideea este că nu ar trebui să subestimăm puterea unor molecule olfactive din plante care acționează asupra sistemului nostru nervos.
articolul continua dupa recomandari
Aromaterapia se bazează pe acest lucru și pe alte proprietăți. Din acest motiv, unele uleiuri esențiale sunt deosebit de potrivite, datorită compoziției lor, pentru a reduce stresul și a elimina oboseală.
Reduce stresul cu uleiuri esențiale
Cu toții putem experimenta stres, inclusiv să ne simțim copleșiți și mai obosiți că niciodată. Dar problema stresului nu este doar că ne simțim așa. Stresul este adesea însoțit de alte simptome, mai ales atunci când este prelungit sau repetat frecvent. Unele uleiuri esențiale cu proprietăți relaxante sau anxiolitice pot ajuta și la alte simptome asociate stresului. Când stresul ne provoacă simptome precum probleme de somn, nervozitate, disconfort digestiv, dureri de spate, tensiune cervicală, reacții cutanate, ne putem folosi de uleiurile esențiale pentru a ne simți mai bine.
De asemenea, ne pot ajuta să ne întărim sistemul imunitar, care suferă o cădere rapidă în situații stresante. În cele ce urmează, îți vom oferi o selecție a celor mai eficiente uleiuri esențiale pentru combaterea stresului.
Ulei esențial de dafin
Uleiul esențial de dafin este obținut din frunze, bogat în substanțe cunoscute pentru faptul că sunt perfecte ca antistres. Una din aceste substanțe este 1,8 cineol, fiind componenta care dă acea putere aromatică rețetelor atunci când o includem în preparate, dar și proprietăți deosebite în aromoterapie. Este considerat un ulei revigorant care stimulează sistemul imunitar și nervos. Poate fi de mare ajutor atunci când ne confruntăm cu situații stresante specifice, cum ar fi un examen, vorbitul în public sau orice situație pe care o trăim ca un test, pe care trebuie să o depășim. De asemenea, dacă ne lipsește încrederea și ne temem de eșec, uleiul esențial de dafin este ideal. Având efect tonic, este util atunci când stresul ne epuizează.
Ulei esențial de lavandă
Dacă ai ocazia să te plimbi printr-un câmp de lavandă, nu ezita. Va fi cea mai bună “baie” antistres a ta. Poți folosi și uleiuri esentiale de lavandă, cunoscute pentru proprietățile lor anxiolitice și antidepresive, care le fac deosebit de potrivite pentru reducerea nivelului de stres și a simptomelor asociate precum insomnia.
Uleiul esențial de lavandă este ideal pentru persoanele nervoase, care sunt mereu stresate sau care sunt stresate de mult timp. Câteva picături de ulei în baie sau un masaj cu ulei pot oferi un moment de relaxare pe care cu siguranță îl vor aprecia. Este potrivit și pentru persoanele sensibile. Dacă ai probleme cu somnul din cauza stresului, poți folosi lavandă sau alte uleiuri esențiale pentru a-ți face o baie relaxantă înainte de a merge la culcare.
Uleiurile esențiale obținute din citrice sunt în general foarte utile pentru ameliorarea stresului, dar nu toate acționează la fel. Uleiul esențial de mandarine, care se obține din coaja fructului, este diferit de uleiul esențial obținut din frunză copacului. Uleiul de mandarine este un calmant perfect, ideal pentru persoanele hiperactive. Are și o particularitate pe care alte citrice nu o au: are o cantitate mică de antranilat de metil, o moleculă foarte puternică cu efect sedativ. De asemenea, stimulează bucuria, buna dispoziție și are un parfum foarte reconfortant.
Ulei esențial de rozmarin
Există, de asemenea, mai multe tipuri de rozmarin. Cel mai puternic este uleiul esențial de verbenona de rozmarin, a cărui compoziție moleculară specială îi conferă o mare varietate de proprietăți terapeutice. Este considerat un mare echilibrant fizic și nervos, întărește imunitatea și tonifică starea de spirit.
Ulei esențial de floare de portocal
Uleiul esențial de floare de portocal are un parfum foarte feminin care intoxică. Ne invită să ne deschidem și să acționăm, așa că poate fi util în situații dificile care tind să ne blocheze emoțional. Este potrivit și pentru persoanele hipersensibile, timide sau singuratice. Linalolul și limonenul conferă acestei esențe proprietăți tonice și anxiolitice.
Ulei esențial de lemn de trandafir
Lemnul de trandafir este un ulei esențial lemnos cu o aromă delicată. Este considerat anxiolitic datorită acțiunii unei molecule numite linalol, în care este deosebit de bogat. Este, de asemenea, un ulei esențial tonic care întărește imunitatea. Poate fi de folos și atunci când stresul este prezent zi de zi și ajunge să afecteze starea de spirit și să se reflecte la nivel fizic, mai ales la nivel cutanat prin apariția acneei sau eczemelor.
Ulei esențial de busuioc exotic
Există multe tipuri de busuioc. Cel mai utilizat în aromoterapie este cel al busuiocului exotic, a cărui moleculă principală este metil-cavicolul. Busuiocul are proprietăți antispastice, făcându-l ideal pentru persoanele care, atunci când sunt stresate, știu că primul care reacționează este sistemul lor digestiv. Poate ameliora problemele digestive asociate stresului, cum ar fi arsuri la stomac, gaze, dificultăți de digestie, dureri de stomac. De asemenea, este un ulei esențial foarte potrivit pentru persoanele care se confruntă cu stres la locul de muncă. Efectul său tonic asupra sistemului nervos favorizează concentrarea și claritatea mentală.
Putem folosi uleiurile esențiale în diferite moduri. Le putem folosi prin difuzoare de aromă, prin bețișoare parfumate, masaj și așa mai departe. Indiferent de modalitatea aleasă, alegerea unui asemenea ulei esențial va fi benefică pentru starea ta de spirit. Te va ajută să te relaxezi și, prin urmare, să te odihnești mai bine. Așa că nu subestima puterea aromelor naturii!
⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc