Cele mai comune întrebări și răspunsuri despre țânțari

 

Odată cu venirea verii se va deschide și sezonul țânțarilor – perioada aceea din an în care oamenii devin o sursă importantă de hrană pentru aceste mici insecte enervante. Sunt mai multe lcruri care se aud prin popor despre țânțari, dar nu toate sunt adevărate. De aceea, este important să răspundem la unele dintre aceste întrebări.

Toți țânțarii sunt la fel sau există ami multe specii?

Oamenii nu văd mari diferențe între țânțari, deși știu că sunt mai multe rase. Ei consideră că sunt diferențe minime, așa cum sunt punctulețele și desenele de pe ei. Țânțarii sunt de fapt diferiți și deosebirea dintre ei este evidentă. Comportamentul este și el diferit, spun specialiștii, care atrag atenția că nu doar culorile îi deosebesc pe țânțari.

Speciile urbane de țânțari sunt cele care se vor descurca cel mai bine în zonele rurale, iar anumite specii sunt mai des întâlnite în zonele urbane sau doar în anumite regiuni ale globului. Ca urmare a acestui lucru, ținând cont de speciile de țânțari care trăiesc în zona ta, vei descoperi și la ce boala te expun aceștia. Doar femelele de țânțari au nevoie de sânge uman, deci nu ar trebui să îi introduci pe toți în categoria vampirilor nocturni. Vestea bună este că poți folosi aceeași protecție anti țânțari pentru toți.

Toți țânțarii aduc boli?

La nivelul întregii planete sunt peste 3000 de specii de țânțari. Doar câteva sute sunt importante în ceea ce privește riscul de a transmite boli. Cele mai multe specii de țânțari nu mușcă oamenii ci preferă animalele așa cum sunt reptilele sau amfibienii.

Dacă vrei să te asiguri că nu te mușcă nimeni, cea mai bună soluție este să ai mereu la tine un spray anti țânțari. Așa nu mai trebuie să te gândești dacă cei care te mușcă sunt sau nu purtători de boli.

Țânțarii care transmit boli sunt incluși în anumite specii. Spre exemplu, virusul West Nile și cel al encefalitei Saint Louise provin de la țânțarii Culex. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că numai țânțarii Culex pot transmite virusuri. S-a constatat până acum doar că aceste specii sunt responsabile pentru toate pidemiile specifice care apar, dar nu s-a identificat și un motiv pentru asta.

Dacă nu plouă toamna dispar țânțarii?

Se știe deja că țânțarii se înmulțesc în apă, dar de fapt, atunci când este secetă bolile se răspândesc mai repede. Apa concentrată, care este mai bogată organic și mai murdară, este cea mai atrăgătoare pentru unii țânțari care transmit boli. În plus, lipsa unor surse de apă face ca toate păsările și țânțarii să bea din același loc, ceea ce determină răspândirea bolilor în mediu.

Este adevărat că usturoiul ține țânțarii la distanță?

Până acum nu s-a constatat asta prin niciun studiu, dar și dacă ar fi așa, nu îți recomandăm să apelezi la astfel de soluții. La fel cum vara preferi să folosești protecție solară și nu iaurt sau alte produse cunoscute c-ar avea efect, nici pentru țânțari nu ar trebui să utilizezi metode inventate în popor, acum că există substanțe speciale care îi țin la distanță.

Se spune despre țânțari că sunt insectele care ucid cei mai mulți oameni. Conform OMS, în fiecare an mor câte un milion de oameni din cauza țânțarilor. Estimările arată că între 300 și 500 de milioane de cazuri de malarie apar în fiecare an din cauza lor. De asemenea, conform studiilor la 30 de secunde un copil moare de malarie în lume. Cu toate acestea, nu țânțarii sunt ucigașii, ci un parazit pe care femelele de Anopheles îl transmit prin înțepături.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest