Cum afli ce electronice vechi poți recicla? (P)

 

Unul dintre cele mai recente studii realizate de Eurostat arată că, în Uniunea Europeană, aruncăm anual la gunoi 10,3 kilograme de electronice per locuitor – iar numărul este în continuă creștere. Această statistică nu ar reprezenta neapărat un motiv de îngrijorare dacă am ști cu certitudine că toată lumea predă electronicele către centrele specializate, unde pot fi reciclate corespunzător. Însă de cele mai multe ori această practică nu este respectată, iar deșeurile ajung în sistemul general de salubrizare, care nu poate gestiona astfel de obiecte.

Mai mult ca sigur acum citești acest articol de pe ecranul unui dispozitiv electronic, fie el telefon, laptop sau tabletă, care, mai devreme sau mai târziu se va strica sau va fi înlocuit de următoarea generație de gadgeturi. Desigur, este bine să ne gândim și la variantele de reciclare televizoare, aragaze, frigidere sau alte electronice și electrocasnice mari. Chiar dacă nu sunt înlocuite atât de des, este important ca fiecare aparat electronic să fie „aruncat” corespunzător.

Tu știi ce tipuri de electronice vechi poți recicla? Descoperă de ce este esențial ca această practică să devină un obicei și cum poți scăpa corect, sustenabil și eficient de electronicele pe care nu le mai folosești.

De ce este necesar să reciclăm deșeurile electronice?

Electronicele moderne, de la mic la mare, conțin poluanți nedegradabili ce reprezintă o amenințare directă asupra mediului înconjurător. Un bun exemplu al volumului în continuă creștere al acestor deșeuri îl reprezintă viteza cu care apar pe piață telefoanele și faptul că ești încurajat să schimbi dispozitivul anual.

Adevăratul upgrade implică nu doar achiziția unor modele noi, ci și acțiunea de reciclare telefoane – o soluție la îndemâna oricui. Un stil de viață sustenabil presupune să fii responsabil atunci când vine vorba de consum și să te gândești la ce rămâne în urma cumpărăturilor pe care le faci.

Primul și cel mai important pas prin care poți recicla electronicele vechi este identificarea centrelor de colectare selectivă. Acestea sunt prezente atât în cadrul companiilor private și a instituțiilor publice, cât și sub forma punctelor integrate în rețelele de retail și supermarketuri. Dacă este vorba despre echipamente de mici dimensiuni, cu siguranță vei găsi în apropierea locuinței un centru unde le poți preda personal. Pentru echipamentele de dimensiuni mai mari, te poți documenta despre centrele care oferă ridicare de la adresă.

Ce tipuri de electronice putem preda în centrele speciale de colectare?

Aproape toate tipurile de electronice pot fi reciclate, integral sau măcar parțial. Din ele rezultă elemente ce sunt folosite ca materie primă secundară și sunt refolosite în industria electronicelor (sticlă, fier, cupru, aluminiu, aur etc.) sau elemente cu valoare energetică, precum cauciucul sau plasticul. Mai jos ți-am pregătit o listă cu toate electronicele pe care le poți preda în centrele de colectare:

  • Echipamente de dimensiuni reduse (telefoane, laptopuri, tablete, unelte, aparate foto, audio și video, prăjitoare de pâine, stații de călcat, produse pentru stilizare și înfrumusețare, echipamente IT etc.)
  • Echipamente de dimensiuni medii (monitoare, unități PC, imprimante, scannere, televizoare, cuptoare electrice și cu microunde, aspiratoare, roboți de bucătărie, aparate de cafea etc.)
  • Echipamente de dimensiuni mari (mașini de spălat vase, mașini de spălat rufe, uscătoare, servere etc.)

Tot în această lungă listă pot fi incluse și electrocasnicele de dimensiuni mari din domeniul frigotehnic. În procesul de reciclare aer condiționat, aparate frigorifice și frigidere este necesară decontaminarea pentru că aceste aparate au un conținut ridicat de substanțe periculoase - uleiuri minerale și agenți frigorifici. Acestea trebuie extrase corespunzător, în camere izolate, cu atmosferă controlată, ferite complet de mediul înconjurător.

Dacă ai în casă echipamente electronice vechi, caută cel mai apropiat centru de colectare pentru a le preda. Astfel, poți contribui la salvarea mediului și oferi o nouă viață echipamentelor uzate.

 


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest