Cum economisești în 2022 - lei, euro sau dolari? (P)

 

Anul 2022 a început cu o perioadă destul de tulbure în sectorul financiar la nivel internațional, cauzată de conflictul din regiune. Și asta în ciuda faptului că pandemia pare să fie sub control, fără a mai pune probleme majore în plan economic. În plină criză energetică globală, cu prețuri în creștere neașteptat de mare la petrol, gaze naturale și curent electric, iată că lucrurile au devenit și mai neplăcute. În contextul actual, mulți români se întreabă în ce valută este mai bine să își păstreze economiile în 2022.

Diferența mare între prețul de vânzare și cumpărare

La începutul lunii martie, s-a consemnat o situație rară pe piața valutară din România: cererea mare de cash în euro și dolari a determinat casele de schimb valutar să afișeze cotații cu o marjă extrem de mare între prețul de cumpărare și cel de vânzare, chiar și de peste 5%. Și la ghișeele bancare, și la ATM-uri, s-a observat o cerere de cash (inclusiv în lei) mai mare decât de obicei. Specialiștii din sectorul financiar au explicat că astfel de momente de panică ale unei părți din populație nu pun în pericol piața, ci doar pun presiune pe termen scurt pe cererea de cash. Implicit, cei care riscă pierderi sunt tocmai cei dispuși să cumpere valută la un curs foarte dezavantajos, să anuleze depozite bancare sau să accepte diverse comisioane pentru retragere bani.

După cum s-a putut observa, BNR a menținut un curs valutar foarte stabil pentru leu în raport cu moneda euro. Oscilațiile leu - dolar sunt cauzate de oscilațiile euro - dolar, iar aceste lucruri sunt firești. Istoria ne arată că a cumpăra o anumită valută după aprecieri mari ale acesteia, de teama unor viitoare alte aprecieri, este de cele mai multe ori o alegere neinspirată. Dacă vrei să acumulezi bani în euro, lei sau dolari, trecând dintr-o monedă în alta, cel mai bine este să o faci etapizat pe termen mai lung, pentru a ajunge la un curs mediu echilibrat. Evident, dacă studiezi cu atenție anumite contexte de piață, poți încerca să speculezi situații de moment, dar cu riscurile aferente unor asemenea tranzacții.

Cursul euro - leu este de importanță strategică pentru România, iar graficul evoluției ne arată o depreciere destul de mică, anual, a monedei noastre naționale, o valoare care teoretic poate fi compensată de dobanda oferită la depozitele în lei, care ajunge acum chiar și la peste 3-4% pe an. Așadar, în mod realistic, este foarte probabil ca devalorizarea leului să continue în anii următori într-un mod temperat, fără îngrijorări pentru posesorii de lei. Depozitele în euro și USD au dobânzi apropiate de zero, unele bănci eliminând chiar din ofertă astfel de depozite.

În 2022, se poate spune că se poate aplica o regulă general valabilă: nu ține toate ouăle în același coș. Această sintagmă se referă la împărțirea riscurilor. Alege așadar să păstrezi, din totalul de economii, bani în cel puțin două dintre cele trei valute relevante pentru România - leu, euro, dolar. România este mai puțin conectată la relația cu piața americană, așadar de bază rămân monedele euro și leu. Fiecare poate studia și poate alege în funcție de profilul personal care ar fi cea mai bună variantă. Însă echilibrul este întotdeauna o decizie inspirată!

La fel ca în cazul deciziilor cu privire la economisire, și cele legate de creditare trebuie să fie atent analizate și fără acțiune din impuls de moment. Când aplici pentru un credit de nevoi personale sau de orice fel, folosește calculator credit online, compară ofertele din mai multe surse și gândește-te de asemenea la oportunitatea deciziei de a te împrumuta pe termen scurt, mediu sau lung.

 


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest