Cum poți reduce factura de curent electric pentru firmă? (P)

 

Creșterea prețurilor de energie este neplăcută pentru bugetul oricărei familii, însă impactul poate fi și mai negativ în cazul afacerilor. De la corporații la IMM-uri, toate companiile consumă curent electric pentru a-și desfășura activitatea. Evident, consumul depinde foarte mult de tipul de activitate. Însă chiar și o firmă mică, ce are activitate în special de tip office, poate avea un consum semnificativ de energie electrică pentru administrarea operațiunilor din spațiul de birouri.

Cele mai mari valori ale consumului de electricitate sunt de obicei consemnate în cazul firmelor angrenate în procese de producție sau care administrează hale industriale ori centre comerciale. Ajungem așadar și la firmele din domeniul comerțului, care au nevoie de electricitate în spații comerciale. În cazul unui magazin, alegerile cu privire la corpuri de iluminat și aparate electrice pot face diferența între un consum mare și unul rezonabil. Dacă se aleg becuri LED și aparate eficiente energetic, de ultimă generație, valoarea facturilor de curent electric pentru firmă se poate reduse substanțial.

Pentru a ține costurile sub control, adesea diminuarea consumului este o opțiune posibilă. Aparent, s-ar spune că reducerea consumului ar afecta activitatea de business, însă în multe cazuri economiile se pot face tocmai prin înlocuirea unor consumatori de energie electrică: investiția în corpuri de iluminat și mai ales în aparate noi, care realizează aceleași funcții, cu un consum mai redus de curent electric. Avansul tehnologiei permite astfel de acțiuni istețe, cu impact pe termen scurt, mediu și lung!

În ansamblu, dincolo de reducerea consumului printr-un management inteligent al folosirii resurselor pentru toate activitățile de business, orice firmă își poate reduce factura de curent electric inclusiv prin alegerea unui anumit furnizor de pe piața liberă. Mai ales într-o perioadă precum aceasta, cu multe incertitudini în plan economic la nivel mondial, diferențele de cost dintre ofertele furnizorilor pot fi foarte mari. Cu cât este mai mare consumul, cu atât aceste diferențe sunt mai relevante.

Se pot căuta oferte energie electrica online și se vor solicita propuneri de la firmele importante din domeniu. Nu este o regulă, însă adesea furnizorii ceva mai mici sunt mai flexibili în a propune oferte mai avantajoase pentru IMM-uri, în comparație cu furnizorii cu cele mai mari cifre de afaceri din piață. Firmele mai mari pot negocia tarifele cu furnizorii, pot profita de contexte de piață favorabile. Ideal este să se accepte niște prețuri fixe pe termen mai lung, pentru predictibilitate în bugetul de venituri și cheltuieli.

Statul român a anunțat un plan de sprijin inclusiv pentru firme, pentru a compensa o parte din impactul creșterilor de preț la energie - atât la curent electric, cât și la gaze naturale. Însă este important ca fiecare firmă să analizeze atent acest subiect și să acționeze pentru a se proteja pe cât posibil de creșterile de preț. În funcție de mai mulți factori internaționali, este însă foarte posibil ca în anii următori prețurile la energie să evolueze și în sens invers, adică să se consemneze prețuri mai avantajoase pentru toți consumatorii - persoane fizice și persoane juridice.

 

.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest