Cum să alegeți un puzzle pentru copii (P)

 

Un puzzle corect ales poate fi o sursă de satisfacție și de dezvoltare în timp ce copiii se distrează. Cu toate acestea, dacă îi oferiți unui copil o sarcină prea dificilă, îi poate provoca plictiseală sau chiar frustrare. Merită să vă amintiți acest lucru atunci când alegeți un puzzle. Mai jos sunt câteva sfaturi despre cum să adaptați cel mai bine puzzle-ul la abilitățile și dezvoltarea copilului.


Beneficiile puzzle-urilor

Puzzle-urile le oferă copiilor o bună exersare a abilităților manuale, a percepției vizuale și, de asemenea, a abilităților cognitive responsabile de organizarea și strategia procesului de asamblare. Puzzle-urile învață răbdarea și perseverența, iar recompensa este satisfacția imaginii complete. Puzzle-urile pot fi o activitate de sine stătătoare, dar și o distracție excelentă pentru un grup de prieteni sau familie.

Puzzle-urile ajută la dezvoltarea coordonării mână-ochi. Când copiii întorc și îndepărtează piesele de puzzle, ei învață legătura dintre mâinile și ochii lor.

Acest tip de jucării pentru copii îi ajută pe aceștia să dezvolte strategii de rezolvare a problemelor. Desfaceți un puzzle și apoi uitați-vă la grămada de culori și forme diferite. Copiii trebuie să găsească o modalitate de a-l reconstrui. Prin acest proces, ei dezvoltă strategii de rezolvare a problemelor care funcționează cel mai bine pentru ei. Fie piesa de puzzle se potrivește, fie nu se potrivește. Copilul folosește abilitățile de gândire critică pentru a rezolva puzzle-ul și, cel mai bun lucru, nu poți trișa la un puzzle!

Puzzle-urile îi ajută să atingă o varietate de stiluri de învățare diferite. Toți copiii învață în mod diferit, iar puzzle-urile pot fi mijlocul lor de a înțelege anumite teme, cum ar fi literele alfabetului.

Alegerea puzzle-ului potrivit poate fi copleșitoare. Vestea bună este că nu aveți cum să dați greș. Chiar dacă cumpărați un puzzle care este prea avansat pentru copilul dvs. la nivelul său actual de dezvoltare, îl puteți pune deoparte într-un dulap și îl puteți păstra pentru o perioadă de timp în viitor.

Nivelul de dificultate este influențat în principal de factori precum:
    • numărul de piese
    • mărimea pieselor
    • gradul de detaliere a imaginii și variația culorilor
    • experiența copilului cu puzzle-urile
    • calitatea (grosimea cartonului, susceptibilitatea la îndoire și răsucire a pieselor, precizia de tăiere)
    • alte caracteristici care pot ajuta la aranjare (contururile imaginii, formele pieselor etc.)


Când să începeți să le oferiți puzzle-uri copiilor

În general, puzzle-urile sunt jucarii concepute pentru copiii cu vârsta de peste trei ani. Acesta este momentul potrivit pentru a începe să se distreze cu puzzle-uri din carton, unde complexitatea este puțin mai mare decât cea a blocurilor și a jucăriilor de modelare. La această vârstă, copilul se oprește, de obicei, să exploreze lumea cu ajutorul gurii și începe să își îmbunătățească dexteritatea manuală și să recunoască vizual ce părți ale imaginii se potrivesc. În cazul în care copilul nu a avut niciun contact anterior cu puzzle-uri, cu siguranță va fi util ca un părinte să îl ajute.

Sugerăm ca cei mai mici să înceapă experiența puzzle-urilor cu piese mari, care pot fi ușor de apucat și rotit. Este important să alegeți un puzzle potrivit pentru interesele copilului.

La această vârstă, copilului dvs. îi place să vadă obiecte și personaje binecunoscute cu care a avut contact anterior. Puteți alege dintre cele mai populare basme și povești de adormit copiii citite în întreaga lume. În plus, există animale, vehicule și scene situaționale.

Un bun început este oferit de produsele din gama de puzzle-uri care conțin un set de 4 imagini împărțite în 4, 5, 6 și 7 elemente fiecare. Trebuie subliniat aici faptul că acestea sunt imagini conturate, ceea ce face foarte ușoară identificarea conținutului ilustrației. În plus, imaginile au niveluri de dificultate gradate. Începeți cu imaginea cu cel mai mic număr de elemente, iar după reușită lucrați la următoarea, care este doar puțin mai dificilă.

Odată cu creșterea experienței de la primele puzzle-uri, copilul dumneavoastră începe să se ocupe liber de rotația și îmbinarea pieselor. Cu toate că încă mai folosește adesea încercarea și eroarea - începe să elaboreze prima metodă sistematică de testare a potrivirii. Acesta este un semn că puteți trece la puzzle-uri cu un număr mai mare de piese sau cu ilustrații mai complexe. Am sugera puzzle-urile care au piese mai mari, iar întreaga figură este încadrată de contur. 

Copiii de șase ani au dezvoltat suficiente capacități sintetice încât să poată defini piesele în raport cu locul lor în puzzle. De asemenea, ei le pot sorta. Își pot dezvolta propriile metode (strategii) pentru a face puzzle-ul - în funcție de forma, culoarea sau obiectul din imagine. Copiii din această grupă de vârstă caută jucării pe care le vor considera mai provocatoare. În funcție de experiența lor anterioară, copiii de opt ani pot face față unor puzzle-uri cu 260 și chiar 500 de piese.

Numărul de piese pe care îl sugerăm și gradul de complexitate pot varia în funcție de abilitățile individuale ale copilului. Țineți cont de acest lucru.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest