Ioana Dichiseanu, mărturisiri cutremurătoare: „Surorile au trecut milimetric pe lângă viol” / FOTO

 
+2 click pentru
galerie

Fata lui Ion Dichiseanu înțelege perfect prin ce trec refugiații ucraineni, după ce bunicii și tatăl său au trăit clipe similare, în surghiun, departe de țara natală.

 

Exodul masiv al ucrainenilor, care și-au luat tot ce au mai prins prin case și au trecut granițele fie în România, fie în Polonia ne-au impresionat pe toți. Fuga din calea războiului a adus aminte de primul război mondial, când bunicii noștri fie au plecat de bună-voie din calea armelor, fie au fost forțați să o facă de invadatori. O situație asemănătoare cu ceea ce se întâmplă acum în Ucraina au trăit și bunicii noștri, la mijlocul secolului trecut.

 

Ioana Dichiseanu a povestit cum bunicii ei, împreună cu tatăl său au fost deportați în anul 1944, când România a întors armele împotriva Germaniei naziste. Familia sa a ajuns în Austria, în orașul Salzburg, iar drumul nu a fost deloc lipsit de peripeții. Fata lui Ion Dichiseanu a postat o poză veche în care apare tatăl său, în orașul austriac, povestind prin ce a trecut acesta și rudele sale când au fost surghiuniți din țară. Au plecat „cu pistolul la tâmplă”, iar trenul care i-a transportat o fost la un pas să fie aruncat în aer, în vreme ce rudele de sex feminin au fost aproape de viol.

 

Iată postarea Ioanei Dichiseanu: „1944. Anul în care am întors armele împotriva Germaniei şi am devenit, din aliaţi, inamici. Anul în care, după cum tata îmi povestea, o parte din familia Dichiseanu a fost evacuată, din casa de la Adjud , cu arma la tâmplă. Evacuarea a fost făcută chiar de către soldatul pe care bunica Agapia şi bunicul Ştefan îl invitau la masă. Au fost deportaţi în Austria, Salzburg. Într-un lagăr în care au stat aproape un an de zile. Pe drum, trenul în care se aflau era să fie aruncat în aer şi surorile au trecut milimetric pe lângă viol. Au scăpat de ambele. Au scăpat şi de bombardamente Au fost aduşi înapoi acasă pentru că bunicul Ştefan a refuzat să rămână să lucreze în Austria . A urmat , după război, foametea. Dar au răzbit. Tata nu s-a plâns niciodată de nimic. Vorba lui era: „Trec eu şi peste asta!” Dacă va întrebaţi cine este băieţelul din poză , este Ion Dichiseanu. La Salzburg în 1944″.

 

Interesant este faptul că una dintre internautele care a văzut poza și-a recunoscut mama în aceasta: „si fata din spate cu esarfa la gat este mama❤️ nu aveam poza”.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest