(P) Andropauza: ce este și cum se manifestă

 

Andropauza poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și calității vieții unui bărbat. Semnele și simptomele sale pot varia de la un caz la altul și nu sunt întotdeauna ușor de recunoscut, ceea ce poate întârzia stabilirea unui diagnostic corect și identificarea soluțiilor necesare pentru ameliorarea lor. Continuă să citești dacă vrei să afli ce este andropauza și care sunt semnele sale!

Ce este andropauza?

Andropauza este practic menopauza la bărbați. Această „menopauză masculină” descrie o scădere a nivelului de testosteron la bărbați odată cu înaintarea în vârstă și poate apărea treptat, pe parcursul mai multor luni sau chiar ani. Ca și menopauza feminină, poate afecta viața sexuală - deși nu implică o oprire completă a organelor de reproducere, scăderea nivelului de testosteron poate duce la anumite complicații sexuale, de la scăderea libidoului până la disfuncții erectile. 

De ce apare și pe cine afectează?

Nu toți bărbații vor experimenta andropauză. În general, este mai frecvent întâlnită la cei cu vârsta de peste 50 de ani, scăderea naturală a testosteronului odată cu înaintarea în vârstă fiind principalul factor care duce la andropauză. Cu toate acestea, diverse alte aspecte pot contribui la declinul hormonal și la apariția simptomelor de andropauză, inclusiv existența unor afecțiuni precum bolile de inimă, obezitatea, hipertensiunea arterială sau diabetul de tip 2. Ca factori de risc pentru andropauză mai pot fi menționați și lipsa exercițiilor fizice, fumatul, stresul și anxietatea, lipsa somnului și consumul de alcool. 

De multe ori, o combinație a factorilor menționați mai sus contribuie la apariția simptomelor. De aceea, ca măsuri de prevenție pentru andropauză se recomandă adesea modificarea stilului de viață (ex: mai multă mișcare, renunțarea la consumul de alcool în exces, evitarea tutunului etc.). Un medic specialist poate evalua corect cauzele andropauzei și poate recomanda un tratament individualizat pentru a ameliora simptomele și a îmbunătăți calitatea vieții.

Cum se manifestă andropauza: semne și simptome

De regulă, simptomele andropauzei sau menopauzei masculine apar treptat și sunt subtile. Printre cele mai des întâlnite se numără: bufeurile, insomnia sau dificultățile de somn, scăderea densității osoase, infertilitatea, pierderea masei musculare și acumularea de grăsime în jurul abdomenului și pieptului. Alte simptome pot fi iritabilitatea, scăderea încrederii în sine, dificultățile de concentrare și pielea uscată și subțire. Scăderea libidoului, o frecvență mai mică a erecțiilor de dimineață și disfuncția erectilă sunt, de asemenea, frecvent asociate cu andropauza. De asemenea, mai pot apărea și simptome precum pierderea energiei, dificultățile în îndeplinirea sarcinilor fizice intense, depresia, oboseala și modificările comportamentului.

Este însă important de menționat că simptome precum cele enumerate mai sus pot avea și alte cauze. De exemplu, pielea uscată, nivelul scăzut de energie, oboseala, depresia și dificultățile de concentrare pot fi și simptome ale hipotiroidismului, adică ale deficitului de hormoni tiroidieni (la bărbați, hipotiroidismul poate duce și la mărirea sânilor). De aceea este important să te adresezi unui medic pentru a afla cauza acestora și a beneficia de un diagnostic corect! 

Andropauza sau menopauza masculină nu afectează toți bărbații, dar, atunci când apare, poate avea un impact negativ asupra sănătății și calității vieții lor, dacă nu este tratată corespunzător. Dacă observi simptome îngrijorătoare, este indicat să te adresezi unui medic pentru a afla ce soluții există pentru a le ameliora și a-ți îmbunătăți calitatea vieții!

Disclaimer: Acest articol are rol informativ și nu poate fi considerat un substitut pentru vizita la medic sau opinia acestuia. Dacă te confrunți cu simptome neplăcute ori vrei să afli ce poți face pentru a reduce riscul anumitor probleme de sănătate, programează-te la o consultație de specialitate! 

Surse: 

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/andropauza-cauze-simptome-tratament

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/hipotiroidism-cauze-simptome-tratament

 

Sursa foto: Shutterstock


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest