(P) Boala pilonidală (chist pilonidal): cauze, simptome, tratament

 

Despre boala pilonidală (chist pilonidal) vorbim în acest articol. Îți spunem ce este boala pilonidală, ce o cauzează, cum se manifestă, cum se tratează și vedem cum poate fi prevenită.

 

Ce este boala pilonidală (chist pilonidal)?

Un chist pilonidal (numit și boala chistului pilonidal, boala pilonidală intergluteală sau sinus pilonidal) este o afecțiune a pielii care apare în pliul feselor, oriunde de la coccis până la anus și este cauzat de o infecție a pielii. Un chist pilonidal poate fi extrem de dureros, mai ales atunci când persoana stă jos. Boala pilonidală este o afecțiune comună, dar mulți oameni se simt prea jenați pentru a o menționa chiar și medicului. Chisturile pilonidale pot provoca durere și trebuie tratate. Boala pilonidală poate fi acută sau aceste chisturi pot fi cronice (pot reveni). Dacă nu sunt tratate, chisturile pilonidale cronice pot duce, de asemenea, la abcese (buzunare umflate de infecție) și cavități sinusale (spații goale sub piele). Oricine poate face un chist pilonidal, dar anumite persoane prezintă un risc mai mare:

  • bărbații: aceștia au de trei până la patru ori mai multe șanse de a fi diagnosticați cu un chist pilonidal decât femeile;
  • persoanele între pubertate și 40 de ani: vârsta medie este între 20 și 35 de ani;
  • persoanele care stau așezate toată ziua: cum ar fi șoferii de camion și lucrătorii de birou;
  • persoanele care au supraponderalitate/obezitate;
  • persoanele cu părul gros sau aspru pe corp: această caracteristică poate fi moștenită;
  • persoanele care poartă haine strâmte: acest lucru poate înrăutăți afecțiunea pielii.

 

În unele cazuri, un chist pilonidal poate fi ereditar (poate fi moștenit de la un membru al familiei). Istoricul familiei poate juca un rol în a determina dacă ai chisturi pilonidale, de exemplu dacă părul aspru de pe corp este un lucru obișnuit în familie. Un chist pilonidal este o afecțiune cutanată necontagioasă. Chisturile pilonidale sunt în general cauzate de firele de păr încarnate.

 

Cauzele apariției bolii pilonidale

Cauza majorității chisturilor pilonidale este reprezentată de firele de păr libere care străpung pielea. Frecarea și presiunea exercitată de pielea frecată, hainele strâmte, mersul pe bicicletă sau perioadele lungi de ședere pot forța părul să intre în piele. Organismul creează un chist în jurul firului de păr, pentru a încerca să îl împingă afară. Cele mai multe chisturi pilonidale se formează la nivelul coccisului. Persoanele care îngrijesc animale sau taie părul pot dezvolta un chist între degete.

 

Factori de risc ai bolii pilonidale

Factorii care ar putea crește riscul de a avea un chist pilonidal includ:

  • faptul că ești adult tânăr de sex masculin;
  • supraponderalitate;
  • stil de viață inactiv;
  • statul pe scaun pentru perioade lungi de timp (sedentarism);
  • fire de păr groase și țepoase.

 

Simptomele bolii pilonidale

Este posibil ca un chist pilonidal să nu provoace simptome. Dar dacă este infectat, pielea din jurul chistului poate fi inflamată și dureroasă. Simptomele unui chist pilonidal infectat includ:

  • o gropiță în apropierea părții superioare a pliului fesier;
  • durere;
  • piele inflamată;
  • puroi sau sânge care se scurge dintr-o deschidere în piele;
  • miros de la puroiul care se scurge.

 

Când trebuie consultat medicul?

Dacă observi orice simptome ale unui chist pilonidal, consultă medicul de urgență.

 

Complicațiile bolii pilonidale

Unele persoane au chisturi pilonidale care se infectează din nou și din nou, pe o perioadă lungă de timp. Fără tratament, aceste persoane pot prezenta un risc crescut de a dezvolta un tip de cancer de piele numit carcinom cu celule scuamoase. Chistul pilonidal ar trebui să fie vizibil cu ochiul liber. Medicul poate observa ceea ce pare a fi un coș sau un chist care supurează. Foarte rar, medicul poate solicita o tomografie computerizată sau un RMN pentru a căuta cavități sinusale care s-ar fi putut forma sub piele.

 

Tratamentul pentru boala pilonidală

Persoana diagnosticată cu unul sau mai multe chisturi pilonidale va primi un plan de tratament care se potrivește cel mai bine cazului individual. În funcție de gravitatea simptomelor pacientului, este posibil ca acesta să aibă sau nu nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta chistul pilonidal. Există mai multe alte metode de tratament disponibile în afară de intervenția chirurgicală, inclusiv:

  • drenarea chistului: această procedură poate avea loc chiar în cabinetul medicului. Se va face o mică incizie (tăietură) pentru a deschide și a drena lichidul din chistul dumneavoastră infectat;
  • injecții cu fenol (un compus chimic acid): pot trata și preveni chisturile pilonidale ușoare și moderate;
  • antibiotice: pot trata inflamația pielii. Cu toate acestea, antibioticele nu pot vindeca singure chisturile pilonidale;
  • terapia cu laser: poate îndepărta părul care, altfel, ar putea să se încarneze și să provoace reapariția mai multor chisturi pilonidale;
  • compresă caldă: durerea poate fi ameliorată și cu o compresă caldă pe zona afectată, pentru a calma pielea. 

 

Poate un chist pilonidal să dispară de la sine?

Chisturile pilonidale uneori se drenează și dispar de la sine. În cazul chistului pilonidal cronic, simptomele pot apărea și dispărea în timp.

 

Pot fi prevenite chisturile pilonidale?

Există mai multe măsuri pe care le poți lua pentru a ajuta la prevenirea apariției chisturilor pilonidale sau pentru a le împiedica să revină. Acești pași includ:

  • spălarea și uscarea regulată a fesei (pentru a menține zona curată);
  • scăderea în greutate (dacă ești în prezent supraponderal);
  • evitarea șederii pe scaun prea mult timp (dacă slujba permite);
  • epilarea în zona fesieră pentru a evita apariția firelor de păr încarnate.

 

Deși un chist pilonidal nu este în sine amenințător pentru viață, poate deveni mai dificil de tratat și se poate transforma într-o afecțiune cronică dacă nu-l tratezi imediat. De aceea, este important să faci un examen la primul semn al oricărui simptom al bolii pilonidale. Fii întotdeauna deschis cu medicul cu privire la simptomele și preocupările ce țin de sănătate!


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest