(P) Când este cel mai bun moment să faci un test de sarcină?

 

Dacă îți dorești să fii mamă sau dacă ai îndoieli asupra metodei de contracepție pe care o folosești, un test de sarcină poate fi soluția pentru a te lămuri dacă ai rămas sau nu gravidă. Despre cel mai bun moment în care este recomandat să îl aplici pentru a fi concludent și despre ce ai de făcut dacă obții un rezultat fals pozitiv sau fals negativ în rândurile următoare.

Întârzierea ciclului menstrual este, de regulă, un semn că ai putea să fii însărcinată, iar acesta poate să fie un motiv de tristețe, dacă nu îți dorești să fii mamă sau dimpotrivă, un motiv de bucurie, în cazul în care ai planificat o sarcină, și atunci este cazul să începi să te gândești la următorii pași din viața ta de părinte: camera bebelușului, căruțul pe care îl vei alege, hăinuțele, hamul pentru bebe și multe altele. Primul pas pentru a afla ce se întâmplă în corpul tău, însă, este să îți iei un test de sarcină.

Care este cel mai potrivit moment pentru a face un test de sarcină?

Există multe controverse în jurul acestui subiect, unele companii producătoare de teste de sarcină afirmând că poți să faci faci testul chiar din prima zi în care menstruația a întârziat. Medicii, însă, recomandă să mai aștepți o săptămână după ziua în care ar fi trebuit să înceapă ciclul menstrual și abia apoi să efectuezi testul. De ce? Pentru că nivelul hormonului HCG (gonadotropina corionica umana), produs de corpul tău în momentul în care ai rămas gravidă, se dublează la fiecare două-trei zile, iar prima zi de întârziere a menstrației nu este, deci, cea mai relevantă. În cazul în care o săptămână nu este un termen convenabil pentru tine, te sfătuim să apelezi la un medic ginecolog care să te ajute cu un test de sânge, mult mai concludent decât cel care folosește urina.

Ce acuratețe au testele de sarcină?

Majoritatea testelor de sarcină au o precizie destul de ridicată, între 95 și 99%. Pentru un rezultat care să redea corect ce se întâmplă în corpul tău, este extrem de important să respecți cu exactitate instrucțiunile pe care le găsești specificate în prospectul testului. De asemenea, ține cont și de intervalul de timp menționat mai sus.

Ce faci dacă ai obținut un rezultat negativ, dar ai simptome specifice sarcinii?

În cazul în care testul afișează un rezultat negativ, însă tu ai simptome care indică o sarcină, trebuie să verifici dacă te afli în una dintre următoarele situații:

  • Ai făcut testul mai devreme de o săptămână de la prima zi în care ți-a întârziat menstruația
  • Ai citit rezultatul testului mai repede decât timpul indicat pe instrucțiuni
  • Iei medicamente care influențează rezultatul, cum ar fi cele pentru reglarea HCG sau cele pentru tensiune arterială
  • Ai sarcină ectopică, adică ovulul se dezvoltă în afara uterului
  • Nu ai colectat prima urină de dimineață și aceasta este diluată, iar testul de sarcină poate afișa un rezultat negativ, chiar dacă ești însărcinată

În oricare dintre aceste situații te-ai afla, există câteva metode pe care le poți aplica pentru a verifica dacă ești sau nu însărcinată: mergi la medic și fă un test de sânge, repetă testul sau cumpără un test de la un alt brand.

Ce faci dacă ai obținut un test fals pozitiv? 

Cazurile în care testele reutrnează rezultate fals pozitive sunt extrem de rare. Dacă te alfi în această situație, cauzele ar putea fi:

  • Urmarea unui tratament pentru fertilitate
  • Un test de sarcină care a expirat
  • Existențe unor boli rare
  • O sarcină pierdută după implantarea ovulului (sarcini biochimice)
  • Menopauza

Pentru clarificare, aplică aceleași metode descrise mai sus, valabile pentru obținerea unui rezultat fals negativ.

În oricare dintre situații te-ai afla, ține cont de faptul că un test de sarcină este un prim pas pe care îl poți face, însă doar medicul, prin analize de sânge și prin ecografii, îți poate spune cu exactitate care este situația reală.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest