(P) Care este rolul nutriției în afecțiunile tiroidiene: alimente permise și interzise în hipertiroidism și hipotiroidism

 

Tulburările tiroidei pot influența în mod semnificativ calitatea vieții. În afara tratamentului recomandat de medic, anumite măsuri legate de stilul de viață, de exemplu, metodele de eliminare a stresului, activitățile fizice regulate și o dietă specifică, pot fi utile pentru gestionarea acestor afecțiuni. Descoperă în cele ce urmează care sunt cele mai potrivite alimente pe care să le incluzi în dietă pentru susținerea funcționării tiroidei.

Care este rolul glandei tiroide în organism?

Dacă te întrebi ce este si cum functioneaza glanda tiroida, trebuie să știi că aceasta are un rol esențial în reglarea metabolismului și a altor funcții vitale din organism. Hormonii pe care îi produce glanda tiroidă controlează funcții precum creșterea și dezvoltarea organismului, temperatura corpului, pulsul, tensiunea arterială, somnul, foamea, tranzitul intestinal, densitatea osoasă, tonusul muscular, funcția cardiacă și cea de reproducere, nivelul de colesterol, dar și starea de spirit. Atunci când glanda tiroidă funcționează defectuos, întregul organism este afectat. Principalele tulburări tiroidiene sunt hipotiroidismul și hipertiroidismul. În primul caz, glanda produce mai puțini hormoni decât este necesar organismului să funcționeze, iar printre cauzele acestei tulburări se numără afecțiuni autoimune (tiroidita Hashimoto), îndepărtarea chirurgicală parțială sau totală a tiroidei și deficitul de iod. De cealaltă parte, excesul de hormoni tiroidieni provoacă hipertiroidism, iar, printre cauze, se numără afecțiuni precum Graves, tiroidita sau nodulii tiroidieni.

Ce înseamnă o alimentație echilibrată în afecțiunile tiroidiene?

O dietă adecvată poate avea un impact semnificativ asupra simptomelor afecțiunilor tiroidiene. În cazul hipertiroidismului, de exemplu, acesta poate fi cauzat și de un exces de iod, deci consumul alimentelor care conțin acest mineral trebuie să fie moderat. Iată ce alimente este recomandat să consumi și să eviți dacă ai fost diagnosticată cu una dintre afecțiunile tiroidiene.

Alimentația în hipertiroidism

Unul dintre simptomele hipertiroidismului este scăderea în greutate, în pofida unui apetit crescut. În acest caz, consumul de proteine de calitate, precum carnea slabă, peștele, ouăle, tofu și produsele lactate, poate elimina senzația de foame, contribuind în același timp la menținerea masei musculare.

 

De asemenea, magneziul ajută la echilibrarea stării de spirit, la combaterea stresului și la promovarea unui somn bun. Printre alimentele bogate în magneziu se numără ciocolata neagră, leguminoasele și fructele oleaginoase.

 

Pe de altă parte, pentru că hipertiroidismul poate fi cauzat și de excesul de iod, alimente precum algele marine, crustaceele și peștele, dar și anumite produse lactate, precum brânzeturile din lapte de oaie și parmezanul, trebuie consumate cu moderație. De asemenea, este recomandată limitarea băuturilor cu efect energizant, precum ceaiul negru și cafeaua, pentru că hipertiroidismul duce deja la accelerarea metabolismului și altor funcții din corp.

Alimentația în hipotiroidism

Pe lângă oboseala fizică și mintală, pierderile de memorie, senzația de frig, constipație și creștere în greutate, în hipotiroidism poate apărea gușa. Astfel, este recomandată limitarea alimentelor goitrogene, respectiv care conțin substanțe ce perturbă asimilarea iodului în organism și favorizează dezvoltarea gușii. Varza și legumele din familia acesteia, precum broccoli, conopida și kale, cartofii dulci, rucola și ridichile sunt alimente goitrogene și ar trebui consumate maximum o dată pe săptămână. Pe de altă parte, prepararea lor termică permite eliminarea substanțelor goitrogene.

 

De asemenea, trebuie să fie limitat consumul de produse din soia, care poate scădea eficiența tratamentelor administrate în mod obișnuit în hipotiroidism, dar și reducerea alimentelor cu gluten și inlocuirea lor cu quinoa, chia, orezul integral, orezul sălbatic, hrișca.

 

Pentru că o parte din conversia hormonilor tiroidieni are loc în ficat, este necesar ca acest organ să funcționeze la cote optime. O alimentație bogată în fructe, legume, proteine slabe și grăsimi sănătoase poate ajuta la susținerea sănătății ficatului, la fel și limitarea consumului de zahăr, grăsimi saturate și alimente procesate. De asemenea, suplimentele alimentare cu extracte vegetale precum anghinarea, silimarina și turmericul, cu aminoacizi și fosfolipide esențiale, de exemplu, Guard Your Liver de la Secom, sunt excelente în echilibrarea funcției hepatice.

 

Pentru că deficitul de iod poate fi cauza hipotiroidismului, din alimentație nu trebuie să lipsească alimente precum fructe de mare, algele și lactatele. Suplimentele alimentare cu iod pot fi recomandate doar de medic, dacă, în urma unor teste de sânge, este constatat un deficit.

 

De asemenea, pentru a combate constipația, sunt recomandate alimente bogate în fibre, precum cerealele integrale, leguminoasele, fructele și legumele, dar și un aport hidric adecvat cât și includerea unor exerciții fizice în rutina cotidiană.

 

În toate afecțiunile tiroidiene, seleniul poate susține funcționarea glandei tiroide, fiind un mineral esențial pentru conversia hormonilor. Nucile de Brazilia, ouăle, peștele, carnea slabă și ciupercile sunt alimente bogate în seleniu. Totodată, zincul este un alt mineral important pentru funcția tiroidiană și îl găsești în nuci, linte, carne de vită și pui, precum și în semințe de dovleac.

 

Alimentele bogate în antioxidanți pot combate stresul oxidativ provocat în organism de tulburările tiroidiene, în timp ce cele care conțin acizi grași Omega-3 pot limita inflamația. Consumă fructe de pădure, legume cât mai colorate, ceai verde și nuci, pentru a combate acțiunea radicalilor liberi, dar și pește gras, pentru conținutul de acizi grași esențiali.

 

O alimentație adaptată poate contribui semnificativ la gestionarea tulburărilor tiroidiene. Este important, însă, să consulți medicul endocrinolog, pentru a obține sfaturi personalizate în funcție de afecțiunea tiroidiană de care suferi, respectiv pentru a avea o calitate cât mai bună a vieții.

Sursa foto: Freepik


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest