(P) Casa la roșu: Ce înseamnă și care sunt etapele de construcție

 

   Casa la roșu poate deveni locuința perfectă pentru tine, deoarece o poți finaliza după preferințele și nevoile tale. Trebuie însă să cunoști exact ce înseamnă casa la roșu și în ce etapă de construcție se află, pentru a ști dacă este alegerea potrivită.

 

Așadar, dacă vrei să construiești o casă de la zero sau poate să cumperi o casă la roșu, dar nu stii exact ce presupune, ți-am pregătit un mic ghid cu aspectele importante pe care le include o astfel de locuință.

Ce înseamnă casa la roșu?

 

Dacă ai pornit în căutarea casei visurilor tale, cu siguranță ai auzit de expresia ”casă la roșu” și te-ai întrebat ce presupune acest tip de construcție. Ei bine, această sintagmă provine de la culoarea cărămizilor folosite în trecut la construcția caselor și se referă în mod special la o anumită etapă de construcție.

 

În prezent, folosim aceeași expresie când vorbim de o casă aflată în construcție, într-un stadiu incipient, chiar dacă structura acesteia este făcută din bolțari de beton (BCA), lemn sau metal. Practic, o casă la roșu nu este o locuință finalizată, ci are doar anumite elemente terminate ;i anume: fundația, zidurile, structura și acoperișul. Este foarte important de înțeles că o casă de acest tip nu contine ferestre, uși, instalații, pentru acest tip de construcție se folosește expresia casă la gri.

 

Etapa ”la roșu” a construcției casei presupune finalizarea elementelor structurale, însă tot ce ține de tâmplărie, instalații sau finisaje de orice fel nu intră în această fază.

Etapele de construcție a unei case la roșu

 

Pentru a înțelege cel mai bine ce înseamnă casa la roșu și stadiul în care se află este important să știi care sunt etapele realizate în construcția casei. Așadar, o casă la roșu înseamnă o clădire care are finalizate 4 elemente esențiale:

 

  • Fundația. Realizarea fundației este etapa de început în construcția oricărei casei și extrem de importantă deoarece ridicarea corespunzătoare a clădirii depinde de aceasta. Din acest motiv, fundația casei trebuie să îndeplinească anumite cerințe speciale care țin, în general, de rezistență și stabilitate.
  • Pereții. Ridicarea zidurilor casei se poate face din cărămidă sau BCA și reprezintă o etapă destul de simplă, însă aici atenția trebuie să fie maximă. Este bine de știut că un perete strâmb poate modifica structura casei, pe lângă faptul că aspectul va fi unul neplăcut. Din acest moment, casa începe să prindă contur.
  • Planșeul și scara interioară. În cazul unei case cu etaj sau mansardă, etapa la roșu înseamnă inclusiv construirea planșeului și a scării interioare. Planșeele pot fi formate din grinzi rezemate pe un schelet sau pe zidurile de rezistență.
  • Acoperișul. Când vorbim despre acoperișul unei case la roșu, părerile sunt împărțite, de aceea este bine să stabilești cu constructorul exact ce înseamnă. Acoperișul casei va avea, cu siguranță, șarpanta (scheletul din lemn sau metal pentru susținerea stratului învelitor) și astereala (stratul intermediar al acoperișului, situat între șarpantă și materialul de acoperire). Uneori, aceste două lucruri sunt separate și nu intră ambele în ceea ce înseamnă casa la roșu.

 

Izolarea termică și hidroizolarea acoperișului au loc în etapele ulterioare.

Avantaje casă la roșu

 

Unul dintre cele mai importante avantaje ale casei la rosu este ca poți investi treptat în construcție. Dacă nu dispui de toata suma necesară pentru amenajarea casei la cheie, poți opta pentru această etapă intermediară în ridicarea și finalizarea unei construcții. Astfel, următorii pași pot fi realizați într-un ritm mai lent, în funcție de posibilitățile de care dispui.

 

Ai libertatea de a alege echipe specializate pentru tâmplărie, instalații termice și instalatii electrice, cât și alte proiecte speciale unde vrei să apelezi la profesioniști în construcții. Pe platforma Building Companion vei putea găsi mai mulți specialiști din domeniu astfel încât casa la roșu să fie un proiect de succes.

 

De asemenea, o casă la roșu este avantajoasă pentru cei care vor să își aleagă singuri tâmplăria, acoperișul sau sistemele de izolare. Concret, ai o libertate mai mare asupra proiectului și poți alege întrebuințarea fiecărei încăperi, precum și finisajele.

 

Nu în ultimul rând, unul dintre avantajele unei case la roșu este faptul că vei economisi timp și bani pentru obținerea autorizației de construcție și alte avize necesare pentru proiectarea și ridicarea unei locuințe, acestea fiind deja eliberate în faza de început a proiectului.

Dezavantaje casă la roșu

 

În primul rând, unul dintre dezavantaje este faptul că nu vei știi cu precizie ce fel de materiale au fost folosite pentru construcția casei și nu vei avea un cuvânt de spus în ceea ce privește designul acesteia. De asemenea, cu o casă la roșu nu ai garanția calității manoperei.

 

Totodată, un alt risc pe care ți-l asumi odată cu achiziționarea unei case la rosu este cel în care nu știi dacă adâncimea fundației a fost adaptată tipului de construcție sau dacă s-a respectat principiul regularității pentru rezistența seismică.

La ce să fii atent când cumperi o casă la roșu

 

Când cumperi o casă la roșu, există câteva aspecte importante pe care trebuie să le verifici:

 

  • Autorizația de construcție, certificatul de urbanism și certificatul energetic pentru a ști dacă locuința respectă specificațiile din aceste documente;
  • Proiectul pe baza căruia a fost ridicată casa;
  • Dacă a existat un diriginte de șantier care a supravegheat lucrările, o discuție cu acesta despre aspectele legate de ridicarea casei poate fi de mare ajutor;
  • Documente care să dovedească materialele de construcție folosite (facturi) și, eventual, modul de folosire (poze, filmări).

 

Odată finalizată construcția exteriorului casei la roșu, urmează aspectele de țin de interior, precum instalațiile sanitare și electrice, racordarea la utilități și amenajarea interioară, adică trecerea la casa la gri și apoi la casa la alb.

 

În concluzie, să cumperi sau chiar să construiești o casă la rosu poate fi un proiect dificil, dar care vine cu mult entuziasm și satisfacție. Totuși, pentru a obține ceea ce îți dorești, amintește-ți întotdeauna să ceri recomandări experților în construcții.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest