(P) De ce este importantă sterilizarea animalelor de companie și ce afecțiuni poate preveni

 

Pisicile și câinii ne sunt companioni loiali, oferind dragoste și tovărășie necondiționate. În calitate de proprietari responsabili de animale de companie, este de datoria noastră să le asigurăm o calitate a vieții cât mai ridicată. Un aspect esențial în acest sens este sterilizarea, care aduce beneficii atât din punctul de vedere al sănătății, cât și cel al eliminării unor comportamente nedorite. Descoperă în cele ce urmează de ce este importantă această procedură chirurgicală pentru animalele de companie și ce afecțiuni poate preveni.

Ce este sterilizarea?

Sterilizarea, cunoscută și sub numele de castrare (în cazul masculilor), este o procedură chirurgicală care face animalele incapabile de reproducere. Indiferent că vorbim despre sterilizare pisici sau câini, aceasta implică îndepărtarea ovarelor - și a uterului, în unele cazuri - unei femele sau a testiculelor unui mascul. În cazul masculilor se mai poate efectua vasectomia. Procedura chirurgicală se efectuează sub anestezie generală, iar recuperarea este relativ rapidă.

De ce este importantă sterilizarea?

Sterilizarea este recomandată în mod obișnuit de medicii veterinari pentru a preveni gestațiile neplanificate, a controla suprapopularea și pentru a îmbunătăți calitatea generală a vieții acestora.

Controlul suprapopulării

Unul dintre cele mai importante motive pentru care este recomandată sterilizarea este controlul populației de pisici și câini. În fiecare an, numeroase animale ajung în adăposturi sau vagabondează pe străzi din cauza reproducerii neplanificate. Sterilizarea ajută la reducerea numărului de animale fără stăpân.

Beneficiile pentru sănătate

Sterilizarea poate reduce riscul de numeroase afecțiuni în cazul tuturor raselor, de la pisica Maine Coon la câinele ciobănesc german. În cazul femelelor, poate reduce semnificativ riscul de infecții uterine (piometru) și de tumori mamare, care pot fi maligne. Sterilizarea înainte de prima gestație, mai ales, scade semnificativ riscul de tumori mamare.  Femelele sterilizate evită, de asemenea, stresul sarcinii și al nașterii, dar și al pierderii puilor. La masculi, ajută la prevenirea tumorilor testiculare și de prostată, care se pot agrava rapid mai ales în cazul câinilor mai în vârstă.

Îmbunătățirea comportamentului

Sterilizarea induce adesea un comportament mai calm, atât în cazul pisicilor, cât și al câinilor. Poate reduce tendințele agresive, manifestările de marcare a teritoriului și impulsul de a vagabonda în căutarea unui partener pentru împerechere.

La ce vârstă este recomandată sterilizarea?

Vârsta optimă pentru sterilizare variază în funcție de specii și rase. În general, medicii veterinari recomandă sterilizarea animalelor de companie înainte ca acestea să ajungă la maturitatea sexuală. În general, în cazul pisicilor, aceasta înseamnă în jurul vârstei de 5 până la 6 luni. Pentru câini, depinde de mărime și de rasă, cei de mici dimensiuni putând fi sterilizați în jurul vârstei de 6 luni. Pentru rasele de talie mare, sterilizarea poate fi recomandată și la un an. În cazul în care ai adoptat un animal adult, trebuie să știi că sterilizarea poate fi efectuată oricând, cu condiția să nu fie vorba despre o femelă care încă alăptează, caz în care este recomandat să se aștepte înțărcarea puilor. Sterilizarea timpurie poate avea beneficii suplimentare pentru sănătatea și comportamentul animalelor, dar este esențial să consulți un medic veterinar pentru a determina cel mai bun moment.

Există cazuri când este contraindicată sterilizarea?

În timp ce sterilizarea oferă numeroase beneficii, există câteva contraindicații și considerații de care trebuie să ții cont. Animalele cu unele afecțiuni medicale nu sunt candidați potriviți pentru operație. Iar rasele predispuse la probleme specifice de sănătate ar putea necesita o evaluare atentă înainte de a fi supuse procedurii chirurgicale. Cere sfatul medicului veterinar pentru a determina dacă sterilizarea este adecvată pentru circumstanțele individuale ale animalului tău de companie.

Care sunt concepțiile greșite privind sterilizarea cel mai frecvent auzite?

Circulă la nivel general o serie de idei greșite privind sterilizarea animalelor de companie. Iată care sunt cele mai frecvent întâlnite:

  • Creșterea în greutate - deși, după sterilizare, pot apărea modificări metabolice, o dietă echilibrată și exercițiile fizice regulate pot preveni creșterea excesivă în greutate
  • Schimbări de personalitate - sterilizarea poate duce la schimbări comportamentale pozitive, dar nu va modifica personalitatea fundamentală a unui animal de companie. Orice schimbare în comportament este, în general, spre bine, de exemplu, reducerea agresivității și a anxietății.
  • Întârzierea dezvoltării fizice - sterilizarea înainte de maturitatea sexuală nu împiedică dezvoltarea sau creșterea unui animal de companie. În schimb, poate preveni apariția unor probleme de sănătate ale aparatului reproducător.

 

În concluzie, sterilizarea contribuie semnificativ la creșterea calității vieții animalelor de companie. Nu ezita să consulți un medic veterinar pentru a determina momentul optim pentru sterilizare și abordarea adecvată pentru animalul tău de companie.

Sursa foto: Freepik


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest