(P) Importanta unui cos de fum de calitate pentru locuința ta

 

Coșul de fum al casei este legat de șemineu: coșul de fum este conducta prin care fumul și alți contaminanți sunt evacuați din casa. Înțelegerea funcției coșurilor de fum - și a căptușelilor de coș de fum - este esențială pentru siguranță și întreținerea generala a șemineului și a coșului de fum. Un coș de fum este un pasaj vertical sau conducta care merge de la focar până la partea superioara a coșului de fum.

 

Cum să îndepărtați rugina și petele de mâncare de pe otelul inoxidabil

 

Din punct de vedere tehnic, un coș este orice spațiu vertical deschis dintr-un coș care permite fumului să iasă din casă din focar. Dar, deoarece fiecare coș de fum trebuie să fie căptușit, o căptușeală de coș este de obicei denumita și coș de fum.

 

Fiecare șemineu pe lemne sau pe gaz are un coș de fum. Șemineele cu gel și false nu au coșuri de fum. Coșurile de coș au fost în mod tradițional realizate din țiglă de ardere. Mai recent, pe lângă țigla de lut se folosesc coșuri de fum din oțel inoxidabil.

 

De ce sunt necesare coșuri de fum?

 

Ele previn arderea în zonele înconjurătoare. Coșurile de fum necăptușite vor permite fumului și gazelor să treacă prin cărămizi și mortar. Fumul și căldură se pot transforma în cele din urma într-un foc de coș și trec prin materiale combustibile, cum ar fi știfturi de lemn și gips-carton, provocând un incendiu în casa. Pentru preturi montaj coșuri de fum și sfaturi utile, site-ul maxstil-cosuridefum.ro sta la dispoziția clienților la orice ora!

 

Căptușelile pentru coșul de fum sunt suprafețe solide, în mare parte fără sudura, care țin fumul în coș și îl direcționează în sus în loc de lateral.

 

Coșurile de fum sunt netede, pe când cărămidă și mortarul nu sunt. Suprafețele interioare netede ale coșului de fum ajuta fumul să se deplaseze mai liber în sus.

 

Incendiile produc contaminanți care sunt transportați de fum. Coșurile de fum din lut și otel protejează cărămidă din jur de creozot, acizi și alți contaminanți.

 

Dacă coșul de fum este deteriorat în interior, acesta nu poate fi reparat ușor. Cu toate acestea, multe conducte de fum pot fi recăptușite - cu alte cuvinte, căptușeală în sine poate primi o a doua căptușeală.

 

Căptușelile de fum sunt fabricate fie din otel inoxidabil rigid, fie flexibil. Căptușelile rigide oferă puțin mai mult spațiu în interiorul coșului de fum, deoarece se conformează mai bine dimensiunii coșului de fum, dar căptușelile rigide sunt mai dificil de instalat, deoarece trebuie asamblate în secțiuni pe măsură ce sunt lăsate jos pe coș.

 

Când coșul de fum se extinde mai mult de 24 metri sau dacă exista complicații în interiorul coșului de fum, alegeți o căptușeală flexibila pentru coșul de fum. Recăptușirea coșului de fum poate îmbunătăți tirajul șemineului. Fumul și gazele se vor ridica mai liber. Și, cel mai important, operațiunile cu șemineu vor fi mai sigure.

 

Dacă locuiți într-o casa, nimic nu vă împiedică să instalați un șemineu în camera principala. Instalarea șemineului vă fi evident mai ușoară dacă aveți deja un coș de fum. Dacă nu, vă puteți gândi să construiți unul cu ajutorul unui profesionist cu experiență. Dacă nu o dorești, aveți întotdeauna opțiunea de a opta pentru un șemineu pe gaz care nu necesita evacuare specifica. Întrebarea poate fi totuși complicata dacă locuiți într-un apartament, deoarece trebuie să obțineți autorizația de coproprietate înainte de a crea o conducta. În plus, unele municipalități impun reguli stricte.

 

Un șemineu, pentru ce?

 

Utilizarea pe care intenționați să o faceți coșului de fum vă determina tipul de coș. Poate fi folosit în diferite moduri:

 

Ca șemineu ornamental: vă vă permite să vă animați interiorul și vă fi folosit ocazional la evenimentele mici de acasă.

 

Ca încălzitor de rezerva: acest șemineu vă vă completa încălzirea centrala, mai ales pe vreme foarte rece. Aceasta soluție face posibila încălzirea camerei mai rapid și temporar.

 

În încălzire principala: doar șemineul vă vă încălzi interiorul, deci vă deveni centrala.

 

Inserția de șemineu corespunde dispozitivului integrat într-un șemineu deschis. Acest sistem face posibila închiderea focarului și astfel creste considerabil randamentul coșului de fum. Cu o eficienta de cel mult 15%, un șemineu deschis nu poate încălzi interiorul unei case, nici măcar o încăpere în unele cazuri. Din fericire, multe șeminee vechi pot fi actualizate cu inserții. Construit într-un șemineu deschis, inserția creste eficienta șemineului la 80% și mai mult.

 

Mai concret, inserția este alcătuit dintr-un bloc de fonta care acționează că o camera de ardere. Funcționând cu bușteni, peleti sau chiar gaz, aparatul este un sistem performant care poate încălzi case mici sau acționă că releu pentru un alt sistem de încălzire în locuințele mari. Aceasta este o soluție excelența pentru renovarea ecologica a unui șemineu existent fără a fi nevoie de instalarea unui nou sistem de încălzire. Rapid de montat, insertul oferă, de asemenea, confort termic de calitate, precum și un anumit nivel de siguranță, pentru utilizatorul sau. În ciuda tuturor acestor puncte bune, este totuși important de precizat că unele șeminee nu sunt compatibile cu inserții, din motive de dimensiuni și/sau configurații.

 

Șemineul închis

 

Spre deosebire de insertul care se potrivește într-un șemineu deschis, șemineul închis poate fi instalat în același timp cu șemineul. În timp ce cele doua sisteme funcționează pe un principiu echivalent și prezinta performante similare, implementarea lor diferă. Cu alte cuvinte, principala diferență dintre un focar închis și o inserție este la nivelul instalării acestora. Un șemineu închis vă fi soluția ideala pentru lucrările de construcție, în timp ce o inserție vă fi mai potrivita pentru lucrările de renovare. 


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest