(P) Rețeta de pui Kiev la grătar – piept de pui umplut cu unt aromat

 
  • Rețetă simplă
  • Gata în 40 de minute
  • Porții 4

 

Dacă ești în căutarea unei rețete rapide, sănătoase și delicioase, atunci puiul Kiev la grătar este exact soluția culinară de care ai nevoie. Mai exact, este vorba despre o rețetă cu piept de pui umplut cu unt aromat cu verdeață extrem de apreciată în întreaga lume.

 

Combinația reușită de texturi - crispy, cremos și suculent în același timp – continuă să cucerească și după mai bine de o sută de ani de la apariția rețetei. Găsești în rândurile următoare ingredientele de care ai nevoie, instrucțiunile de preparare, dar și originile rețetei.

 

Ingrediente pentru rețeta de pui Kiev la grătar

 

- 4 fileuri de piept de pui dezosat, fără piele Fragedo;

- 120 g de unt;

- 4-5 grăunți de usturoi pisați;

- o legătură de pătrunjel verde (se pot folosi și alte verdețuri);

- sare și piper după gust.

 

Metoda de preparare a rețetei de pui Kiev la grătar


1. Primul pas îl reprezintă prepararea cremei de unt. Scoate untul din frigider și lasă-l să se topească ușor la temperatura camerei. Între timp, decojește și pisează grăunții de usturoi. Adaugă ulterior pătrunjel verde proaspăt tocat și sare și piper după gust. Amestecă toate ingredientele într-un bol până când obții o pastă omogenă. Formează un rulou din această compoziție, învelește-l în folie alimentară și pune-l în congelator timp de un sfert de oră.


2. Între timp, pregătește carnea. Folosește un cuțit pentru a face o incizie în pieptul de pui astfel încât să creezi un fel de buzunar. Umple acest săculeț cu pasta formată din unt, usturoi, pătrunjel și condimente. La final prinde cu o scobitoare pentru a securiza rezultatul.

Unge cu ulei bucățile de carne, după care presară sare și piper peste ele.

 

3. Pune carnea de pui pe grătar și gătește-o în jur de 10 minute pe fiecare parte, având grijă să nu se deschidă buzunarul și să curgă compoziția aromată cu unt.

 

4. În cazul rețetei în care puiul Kiev se prepară în tigaie, fileurile din piept de pui trebuie trecute prin făină, ou și pesmet și apoi puse la prăjit.

 

5. Pieptul de pui Kiev la grătar se servește cald pentru ca surpriza din interior să fie una plăcută, alături de garnitura preferată.

 

Pui Kiev la grătar – care este originea rețetei?

 

Deși denumirea preparatului pui Kiev la grătar ne trimite cu gândul la bucătăria națională ucraineană, se pare că rețeta a fost preparată pentru prima oară la Moscova, datând din anul 1910. Povestea spune că rețeta a fost preparată în Grand Hotel Europe din Sankt Petersburg, în perioada Rusiei Imperiale. Preparatul se numea atunci „Noile cotlete Mihailov”.


Încă din secolul al XVIII-lea, bucătarii ruși au adoptat mai multe tehnici din bucătăria Franței și le-au combinat cu tradițiile gastronomice locale. Pieptul de pui umplut cu unt aromat este una dintre rețetele care au luat naștere în acest mod.

 

Un preparat similar puiului Kiev este „cordon bleu” - șnițelul pane rulat și umplut cu cașcaval și șuncă. De asemenea, în Serbia mai există o variantă care amintește de această rețetă - Karađorđeva šnicla. Șnițelul Karageorge a fost creat de bucătarul sârb Mića Stojanović în anii 1950, când a trebuit să gătească o versiune improvizată a rețetei de pui Kiev, dar fără pui. Astfel bucătarul a înlocuit carnea cu cea de vițel, a umplut-o cu caimac, a turnat peste ea sos tartar și a folosit felii de lămâie și roșii pentru a recrea Ordinul Steaua lui Karađorđe.

 

Puiul Kiev la grătar – modalități de servire

 

Ai la dispoziție o diversitate de garnituri pentru a servi alături de un pui Kiev la grătar. De la clasicul piure de cartofi ori pilaf de orez până la soteuri de legume, poți prepara orice garnitură îți dorești.

 

Rețeta de pui Kiev nu necesită folosirea unor ingrediente sofisticate, însă rezultatul te trimite cu gândul la un preparat culinar elegant. Îl poți pregăti atât la ocaziile speciale din familie, dar și în momentele în care vrei să te răsfeți cu ceva delicios, dar sănătos, fără exces de ulei. Totodată, dacă îți dorești să reduci cantitatea de ulei din rețetă, poți să  pregătești pui Kiev la cuptor, însă ia în calcul că timpul de preparare va fi puțin mai lung.

 

Pieptul de pui poate fi preparat într-o mulțime de variante delicioase, care alungă monotonia din bucătărie.

 


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest