Sportivi de legendă din România care au scris istorie la nivel mondial

 

Nume precum Nadia Comăneci, Simona Halep ori Gică Hagi s-au transformat în adevărați ambasadori ai țării noastre la nivel mondial și au creat o imagine foarte bună României prin rezultatele extraordinare pe care le-au obținut. Sunt doar trei dintre cei mai cunoscuți români, care au scris istorie pentru țara noastră.

Așadar, iată 5 dintre cei mai cunoscuți sportivi din România la nivel mondial:

1. Nadia Comăneci - Una dintre cele mai cunoscute gimnaste din istorie, care se bucură de un respect uriaș. Ea este prima gimnastă din istorie care a obținut nota 10 la o ediție a Jocurilor Olimpice. Acest eveniment remarcabil a avut loc la ediția jocurilor din 1976, organizată în Canada, la Montreal. Pe atunci, Nadia avea doar 14 ani, dar a reușit câteva evoluții impresionante ce au adus-o direct în istorie. La primul exercițiu de 10 nimeni nu era pregătit de așa ceva. Din acest motiv tabela a arătat nota 1. În total, Nadia a avut șase exerciții de 10 la acea ediție a Jocurile Olimpice, reușind să câștige trei medalii de aur. Ulterior a mai câștigat două medalii de aur după exerciții de nota 10 la Jocurile Olimpice din 1980, organizate la Moscova. Pe lângă cele 5 medalii de aur amintite, Nadia mai are și trei de argint și una de bronz la Jocurile Olimpice. După retragere, Nadia a părăsit România în 1989 și s-a căsătorit cu un alt fost gimnast, Bart Conner. Ea a înființat o academie de gimnastică în SUA, dar se implică în dezvoltarea acestui sport și în țara noastră.

2. Simona Halep - Este sportiva numărul unu a României în momentul de față. Tenismena a condus clasamentul WTA timp de 64 de săptămâni, iar constanța sa impresionantă a menținut-o în top 10 timp de șapte ani și jumătate. A reușit să câștige două turnee de Grand Slam până acum, la Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019. De altfel, Simona este în plină pregătire a sezonului pe iarbă și va lua curând startul la Wimbledon 2021. Va fi prima apariție după câștigarea trofeului din 2019, iar Simona își dorește o evoluție foarte bună, fiind una dintre favorite la pariuri. Ea are cota 13.00 să câștige trofeul, în timp ce mai bine decât ea sunt văzute Iga Swiatek, Naomi Osaka, Cori Gauff și Emma Răducanu (Cota 12.00). Dar Simona nu este doar o sportivă de top, ci și un om respectat la nivel mondial. Are foarte mulți fani în toată lumea și este susținută constant în circuit. De altfel, în 2014 și 2015 a fost aleasă cea mai populară tenismenă din circuitul WTA. S-a implicat constant în acte caritabile și sprijină și tinerii tenismeni din țara noastră prin intermediul unor burse. În plus, intenționează să își înființeze propria academie pentru a promova tineri talentați.

3. Gică Hagi - Este cel mai cunoscut fotbalist din România la nivel mondial. Printre puținii fotbaliști care au reușit să joace atât la Real Madrid cât și la FC Barcelona. A scris istorie în tricoul echipei naționale, unde a impresionat prin evoluțiile sale extraordinare. 35 de goluri și 124 de meciuri are Gică Hagi pentru "tricolori", iar cea mai mare performanță este calificarea în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1994. În prezent este patron și antrenorul la Farul. Ca antrenor, cea mai importantă performanță este câștigarea titlului cu Viitorul, echipă pe care a creat-o de la zero. La finalul anului trecut a fost ofertat pentru a reveni pe banca echipei naționale, însă a refuzat, dorind să se concentreze pe munca de la Farul.

4. Cristina Neagu - A primit de patru ori în carieră titlul de cea mai bună handbalistă IHF a anului. Ea a câștigat Liga Campionilor în 2015 și a mai disputat încă două finale, în 2010 și 2014. Este medaliată cu bronz cu echipa României la Campionatul European din 2010 și la cel Mondial din 2015. La ediția din 2018 a Europeanului a devenit cea mai bună marcatoare din istoria competiției. În 2015 a fost desemnată sportiva anului în România. În prezent este legitimată la CSM București și este cea mai bună handbalistă a țării noastre.

5. Ilie Năstase - Este primul lider din istoria clasamentului ATP. Un nume legendar pentru tenisul românesc și unul dintre cei 10 sportivi care a reușit să câștige peste 100 de turnee ATP: 64 la simplu și 45 la dublu. La turneele de Grand Slam s-a impus de două ori, la Roland Garros 1973 și US Open 1972. Din 1991 face parte din International Tennis Hall of Fame. Este considerat și unul dintre cei mai amuzanți jucători din istorie, fiind recunoscut pentru farsele pe care le făcea pe teren. După retragere, Năstase și-a făcut o academie de tenis și a fost chiar și președintele Federației Române.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest