5 motive pentru care trebuie să mănânci zilnic cereale (p)

 

Pentru o alimentatie echilibrată, include în meniul zilnic cereale integrale, deoarece conțin fibre, vitamine, minerale, carbohidrați, proteine și grăsimi. Altfel spus, îți oferă o gamă vastă de nutrienți esențiali pentru sănătate, tocmai de aceea specialiștii recomandă consumul lor zilnic. Totuși, deși este în regulă să mănânci și produse rafinate, ține cont ca cel puțin jumătate din cerealele pe care le consumi să fie reprezentate de cereale integrale precum paine integrala, paste integrale, cereale integrale de mic dejun, orez integral/brun, grâu mărunțit, bulgur, hrișcă, fulgi de ovăz sau orz întreg. Acestea sunt complete și conțin toate cele trei părți comestibile și hrănitoare ale bobului de cereale, spre deosebire de cele rafinate, pentru care se utilizează doar endospermul (partea bogata in amidon). Descoperă, mai departe, de ce să mănânci cereale zi de zi:

1. Sunt principala sursă de fibre pentru organism

Persoanele adulte au nevoie de 25-35 de grame de fibre zilnic, iar cerealelele sunt cea mai bună soluție pentru a oferi corpului fibre solubile și insolubile. Fibrele contribuie la un tranzit intestinal normal si la reducerea riscului de aparitie a unor boli cronice (diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare, boli ale sistemului digestiv). Ovăzul, orzul și grâul bulgur conțin cea mai mare cantitate de fibre, de aceea, e important să le introduci mai des în alimentație. Cerealele integrale oferă organismului de până la patru ori mai multe fibre decât cele rafinate, cum ar fi orezul alb.

2. Oferă energie corpului

Sursă excelentă de glucide, cerealele te ajută să te bucuri de un nivel constant de energie pe parcursul zilei. Sistemul nervos, creierul și alte organe vitale au nevoie de glucide pentru a funcționa corespunzător. Necesarul zilnic diferă in funcție de vârstă sau greutate, dar se încadrează între 100 și 300 de grame. Glucidele sau carbohidrații reprezintă sursa principală de glucoză din sânge și constituie carburantul esențial pentru fiecare celulă a corpului, fiind la fel de importante pentru sănătate ca și proteinele.

3. Mențin creierul sănătos

Cerealele au grijă de creierul tău și ajută la buna sa funcționare. Acestea conțin vitamine si mienrale care sustin memoria și mențin starea de concentrare, pe o perioadă îndelungată. Acidul folic, vitamina B6, fierul, zincul, dar si anumiti antioxidanti care se găsesc în cerealele integrale sunt nutrienti importanti pentru buna functionare a sistemului nervos. 

4. Au grijă de siluetă

Persoanele care mănâncă cereale integrale în mod regulat își mențin mai usor greutatea în limite normale. Pentru că se digeră lent, cerealele oferă corpului o senzatie de sațietate pentru o perioada indelungata, astfel că, deși mănânci mai puțin, te saturi mai repede. În plus, consumul regulat de cereale te ajută să fii în formă pe termen lung.

5. Conțin amidon rezistent

Cerealele pot forma in timpul prepararii o substanță valoroasă pentru organism: amidonul rezistent. Amidonul rezistent se comporta la fel ca fibrele,  nu este digerat, trece neschimbat prin colon, unde hrănește bacteriile prietenoase din intestin. Funcționează la fel ca și fibrele solubile, deși pare mai benefic.  

Cerealele au un rol esențial în alimentația oamenilor de mii de ani. Sunt produse de bază ce aduc organismului beneficii nutriționale de necontestat și pe care trebuie să le consumăm în mod regulat in cadrul unei alimentatii variate si echilibrate.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest