Vrei să cumperi o mașină din Germania sau deții deja una radiată de acolo? Atunci știi sigur că e nevoie să o înscrii aici! Iată pașii prin care să faci acest lucru!
articolul continua dupa recomandari
1. Vizita la RAR
Oricine aduce mașini second hand Germania în țară trebuie să facă prima programare și oprire la Registrul Auto Român! Odată ajuns acolo, vei avea nevoie de buletin, brief-ul mare (cartea de identitate din Germania) și o cerere de activitate RAR. Ți se va verifica mașina și vei primi apoi cartea de identitate auto, certificatul de autenticitate și ITP-ul, acestea fiind necesare pentru prima înmatriculare.
2. Traducerea actelor și obținerea certificatului de atestare fiscală
Brief-ul mare,brief-ul mic și contractul de vânzare-cumpărare sau factura trebuie să fie traduse în română. În același timp, este nevoie de o traducere legalizată, fiindcă altfel nu se va lua în considerare. Așadar, trebuie să treci pe la un birou unde se fac acestea. În unele cazuri, vei avea nevoie și de un certificat de atestare fiscală. Acesta este necesar dacă nu ești înregistrat în România ca fiind plătitor de TVA și se obține de la Administrația Financiară de care aparții.
Pentru el, ai nevoie de o cerere la care trebuie să anexezi următoarele documente:
- Documentul de achiziție din Germania care să ateste că la data cumpărării mașinii, aceasta avea peste 6000 km în bord( dacă nu este depășit acest număr, se consideră că mașina a fost nouă).
- Documentul din care să rezulte data primei înmatriculări a autoturismului.
Cât despre răspuns, aflarea acestuia poate dura până la cinci zile lucrătoare de la data depunerii cererii.
3. Vizita la primărie
Acest pas este cel în care vei înregistra mașina pe numele tău! Mergi la primărie și ia cu tine un dosar cu următoarele documente, în original și copie:
- cartea de identitate a mașinii pe care ai primit-o de la RAR
- fișa de înmatriculare auto
- contractul de vânzare-cumpărare
- actul tău de identitate
De la primărie mai ai de primit o cerere tip pe care va fi nevoie să o completezi și să o atașezi la cele enumerate mai sus. După ce vei primi decizia de plată poți merge la casierie pentru achitarea sumei respective.
4. Încheierea asigurării auto
Pentru a putea înmatricula autoturismul îți trebuie o poliță RCA! Prețul acesteia diferă în funcție de fiecare companie, motiv pentru care trebuie să studiezi piața înainte de a lua o decizie. În cazul în care n-ai foarte mult timp la dispoziție, broker-ul de asigurări te poate ajuta să faci alegerea mai ușor.
Acesta îți va spune imediat care sunt ofertele societăților de asigurare, iar tu vei lua decizia finală. E important să ții cont de reputația fiecărei societăți, deoarece unele companii de asigurări au multe reclamații și nu vrei să întâmpini probleme.
Factorii de care se ține cont în calcularea prețului poliței:
- Vârsta: Cu cât vârsta ta este mai mică, cu atât prețul asigurării RCA crește.
- Localitatea: Companiile de asigurări analizează situația daunelor la nivel de județ și calculează niște tarife mai mari pentru zonele în care se petrec mai multe accidente.
- Motorul mașinii: Cei cu motoarele puternice plătesc mai mult decât cei care conduc mașini cu motoare mici.
- Istoricul de daune auto: Pentru o persoană care timp de 7 ani nu a avut niciun accident, valoarea poliței poate scade cu până la 50%. În schimb, dacă cineva a înregistrat mai multe daune rutiere, prețul poliței se poate majora cu până la 200%.
Trebuie să decizi singur dacă vrei polița pe șase luni sau un an! Acest aspect este și el important deoarece există o diferență de 10-20% la preț.
5. Achitarea taxei pentru certificatul de înmatriculare și depunerea dosarului la Poliție
Pentru a putea achita taxa de eliberarea a certificatului de înmatriculare trebuie să mergi la CEC. După ce ai făcut acest pas și ai reușit să strângi toate actele necesare pentru înmatriculare, du-te cu dosarul la Poliție pentru a finaliza procesul.
Cât costă să înmatriculezi o mașină din Germania
Prețul pentru înmatricularea unui autovehicul second hand va fi deobicei în jur de 700 de lei!
În el sunt incluse:
- Actele rar (450 de lei)
- Documentele traduse (50 de lei)
- Asigurarea RCA (minim 100 de lei)
- Taxa certificatului de înmatriculare (37 de lei)
- Copiile xerox (10 lei)
- Taxa numere de înmatriculare permanente (40/80 lei)
Evident, aceste cifre nu sunt exacte și diferă de la o situație la alta. Urmează pașii de mai sus și vei știi cu exactitate cât trebuie să plătești pe parcurs!
⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>>
https://antenaplay.ro/live/antena-stars