Pielea este un organ care are de suferit atât iarna, din cauza frigului, dar mai ales vara, atunci când razele soarelui capătă intensitate. Arsurile solare pot produce leziunii grave pielii, manifestându-se prin înroșirea zonei - asociată cu usturime sau mâncărime și chiar greață și dureri de cap - și chiar prin apariția pustulelor cu lichid, în cazurile mai grave. De aici și până la declanșarea celulelor canceroase este doar un pas!
articolul continua dupa recomandari
Totuși, aceste arsuri solare pot fi prevenite dacă știi care sunt factorii de risc care le generează. Îți prezentăm în cele ce urmează lista detaliată a celor mai importanți dintre aceștia.
Momentul expunerii la soare
Momentul expunerii la soare reprezintă un prim aspect pe care ar trebui să îl iei în calcul atunci când îți dorești să capeți un bronz frumos și sănătos. Deseori, recomandările medicilor în această privință sunt ignorate, iar consecințele acestui fapt ajung, în anumite cazuri, să fie destul de grave.
Este indicat ca expunerea la soare să se realizeze înainte de orele 11 și dupa orele 16. De asemenea, chiar și în aceste intervale orare se impune folosirea cremei cu factor de protecție, precum și a altor modalități de protecție contra razelor puternice ale soarelui (ochelari de soare, pălărie de plajă etc).
Durata sesiunilor de plajă
Durata sesiunilor de plajă poate fi, de asemenea, un factor de risc. Conform studiilor, orice ședință de plajă te aduce mai aproape de apariția cancerului de piele! Este știut faptul că, de fapt, bronzul reprezintă o reacție toxică redată de contactul razelor UV cu substanța care favorizează pigmentarea pielii, adică melanina. Se recomandă, deci, ca pe timpul verii expunerea îndelungată la soare să se realizeze cât mai rar.
Existența unor afecțiuni ale pielii
Pielea cu probleme este mai predispusă la efectele negative ale expunerii la soare. Astfel, în cazul persoanelor care suferă de psoriazis, eczeme, rozacee sau infecții micotice expunerea la soare este interiză, tocmai pentru că aceasta afectează bolile de piele, generând complicații.
Altitudinea la care are loc expunerea
Chiar dacă nu mulți dintre noi știm acest detaliu, el este foarte important de menționat în discuția despre cauzele și factorii de risc ai arsurilor solare. Altitudinea zonei geografice în care are loc expunerea poate influența sau diminua riscul de apariție al arsurilor solare. Concret, pe măsură ce altitudinea crește, gradul de filtrare al radiațiilor UV scade, ceea ce înseamnă că te poți alege mult mai rapid cu o arsură solară dacă faci plajă la munte, de exemplu.
Factorii genetici
Există și anumite predispoziții legate de genetică ce te pot aduce mai aproape de arsurile solare și care te pun chiar în pericolul unor afecțiuni de piele main grave. Persoanele care au tenul deschis la culoare sunt mai predispuse la arsuri solare, comparativ cu cele care au pielea mai pigmentată.
Descoperă în continuare cum se manifestă și care sunt cauzele temutelor arsuri solare grave, care te pun în mare pericol!
⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc