Care sunt diferențele între aparatul dentar Invisalign și cele fixe (P)

 

Multe persoane acceptă mai greu tratamentele ortodontice, dar să ai dinții nealiniați sau mușcătura incorectă este un motiv bine întemeiat pentru a face acest pas. Din punct de vedere estetic, purtarea unui aparat dentar clasic poate să nu fie plăcută, dar, din punct de vedere funcțional, poate să fie justificată. Alegerea unui aparat dentar depinde de starea de sănătate a dinților pacientului, de vârsta acestuia, precum și de buget. Alegerea poate părea complicată, dar medicul stomatolog poate să ofere cele mai bune recomandări după un consult prealabil. În prezent, există pe piață alternative eficiente la aparatul dentar tradițional, printre care se numără un dispozitiv dentar invizibil numit Invisalign. O alternativă inovatoare, acesta înlocuiește din ce în ce mai mult aparatul dentar clasic și permite alinierea dinților fără ca cei din jur să observe că persoana respectivă îl poartă. Iată mai jos care sunt diferențele dintre un aparat ortodontic clasic și Invisalign, pentru a putea face o alegere în deplină cunoștință de cauză.

Care sunt indicațiile pentru purtarea aparatului dentar la adulți

Medicul stomatolog poate să recomande aparatul dentar în următoarele situații:

  • estetice - în cazul suprapunerii dentare, a incisivilor poziționați înainte și a dinților care nu mai sunt drepți.
  • preventive - pentru a limita apariția cariilor și a gingivitelor la pacienții cu suprapunere dentară. În cazul lor, periajul este mai complicat și placa bacteriană nu poate fi îndepărtată eficient.
  • funcționale - existența unei probleme de poziționare care face ca mușcătura să fie defectuoasă.

Ce tipuri de aparate dentare există

În prezent, există multe soluții și tratamente ortodontice pentru adulți, iar principalele sunt:

  • Aparatul ortodontic clasic (fix) - se aplică pe suprafața frontală a dinților, pentru a-i deplasa și a-i alinia. Pot fi realizate din metal, ceramică sau cristal (safir) și sunt formate din bracketi, arc, module elastice transparante sau colorate, ligaturi, precum și alte componente care pot fi decise de medicul ortodont.
  • Aparatul dentar lingual - este un dispozitiv invizibil, realizat pe același principiu ca și cele tradiționale, cu excepția faptului că, în loc să fie montat pe suprafața frontală a dinților, este lipite pe partea lor internă. Aceste aparate sunt realizate la comandă și sunt o opțiune foarte populară în rândul pacienților.
  • Aparatul dentar Invisalign - este o alternativă invizibilă mobilă la cele clasice. Se poartă aproximativ 22 de ore pe zi, adică se scoate de pe dinți doar atunci când mâncăm.  Are aspectul unei gutiere transparente și este realizat la comandă, potrivindu-se perfect pe dinții pacientului.

Principalele diferențe între aparatul ortodontic clasic și Invisalign

Medicul stomatolog poate să te ajute în alegerea celui mai potrivit aparat dentar. Dar poți ține cont și de diferențele dintre aparatele clasice și Invisalign prezentate mai jos.

Aparatul Invisalign

În ultimii ani, aparatele Invisalign au devenit din ce în ce mai populare. Sunt dispozitive sofisticate și estetice pentru alinierea dinților și nu presupun, de exemplu, anumite restricții alimentare ca în cazul aparatelor ortodontice clasice. Spre deosebire de cei care poartă aparat dentar tradițional, niciun rest de alimente nu rămâne lipit pe dinți, deoarece gutierele sunt detașabile. Metoda permite observarea în timp real a evoluției  dinților. În plus, fiind mult mai discret ca aspect, nu influențează modul în care pacientul este tratat în viața lui socială.

 

Acest tratament ortodontic nu este recomandat pentru adolescenți și nu se face la copiii cu vârsta sub șapte ani. Este, în general, rezervat adulților pentru că:

  • influențează ușor vorbirea
  • trebuie să fie purtat 22 de ore pe zi
  • trebuie să fie îndepărtat în timpul mesei, deci necesită atenție și rigoare la plasarea lui pe dinți.

În ceea ce privește Invisalign pret, costul este ușor mai mare decât cel al aparatelor clasice.

Aparatul ortodontic clasic

Aparatul ortodontic clasic este cel mai folosit pentru copii și adolescenți, pentru că acționează rapid chiar și în cazurile complexe și permite o corectare foarte precisă a dinților. Cele mai ieftine sunt din metal, în timp ce cele din ceramică sau safir sunt mai scumpe și mai fragile.

Printre dezavantajele aparatului dentar clasic se numără:

  • faptul că este vizibil
  • are tendința de a capta resturile de alimente
  • crește riscul de acumulare a plăcii bacteriene și de producere a cariilor dentare

Tehnicile de periaj corect, cu periuțe adecvate, pot reduce însă riscul de carii și gingivite.

 

Contrar unor preconcepții, tratamentul ortodontic poate fi făcut la orice vârstă. Discrete sau nu, în funcție de opțiunile personale și de recomandările medicului ortodont, aceste dispozitive sunt cele mai eficiente metode pentru corectarea defectelor dentare și a malocluziilor.

Sursa foto: Freepik

 


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest