Ce este un telemetru şi cum să alegi aparatul potrivit (p)

 

Cea mai simplă definiţie a telemetriei este de disciplină care se ocupă cu măsurarea valorilor dintre două puncte cu ajutorul unui senzor, în anumite condiţii. Tehnica a fost folosită de secole în diferite domenii: militar, orientare, explorare, localizare, meteorologie, confecţionarea ceasurilor şi a aparatelor de fotografiat. În prezent, aceasta este utilizată şi în construcţii şi amenajări interioare.

La ce foloseşte telemetrul

Telemetrul este un aparat de măsurare a distanţei dintre două obiecte aflate în mişcare sau dintre un obiect în mişcare şi unul staţionar. Dispozitivul optic foloseşte tehnologia laser pentru a măsura distanţa dintre locul în care este situat instrumentul şi un punct îndepărtat. Telemetria se bazează în principal pe trigonometrie şi alte calcule matematice conexe realizate de ingineri. 

Criterii de alegere a modelului potrivit

Întrucât există o varietate de aparate de măsurat, de la cele mai simple până la echipamente industriale, este important să stabilești câteva criterii de alegere precum tipul de semnal, durata de viață a bateriei, temperatura de operare sau durata de afișare a măsurătorii. 

Un aspect de care trebuie să ții cont este temperatura ambientală la care îl vei utiliza. Dacă vei lucra mai mult în condiții de ger sau de caniculă, vei avea nevoie de un aparat rezistent la temperaturi scăzute, respectiv cele foarte mari și care să permită citirea ușoară a afișajului in bătaia directă a razelor solare.

În funcţie de semnalul dispozitivului, acesta poate fi cu ultrasunete sau laser.

Telemetre cu ultrasunete

Telemetrele cu ultrasunete reprezintă varianta clasică a acestui tip de aparat. Acestea pot măsura suprafaţa, lungimea, volumul şi chiar temperatura pe distanţe mici. Telemetrul cu ultrasunete este potrivit pentru măsurătorile realizate în interior sau în spații exterioare pe o distanţă mai mică de 20 de metri. 

Aceste aparate au principalul avantaj de a fi foarte accesibile din punct de vedere al preţului.

Telemetru laser

Dacă ai nevoie să măsori puncte aflate la 50, 100 sau chiar mai mulţi metri distanţă, soluţia ţi-o poate oferi doar un aparat laser. Datorită preciziei, telemetrele cu laser sunt cele mai utilizate în diverse industrii. Tehnica este următoarea: un fascicul de lumină se reflectă pe suprafaţa măsurată şi se întoarce la instrument cu datele necesare. Deoarece folosesc tehnologia laser, aceste aparate au şi grade de periculozitate şi necesită echipament de protecţie. Clasa I este singura care poate fi folosită în siguranţă fără echipament, în timp ce pentru un instrument de clasa IV vei avea nevoie de cască şi alte elemente de protecţie.  

Cum îl foloseşti

De cele mai multe ori, măsurarea unei distanţe mai mari de 2 metri cu ajutorul ruletei presupune prezenţa unei persoane care să ţină de capătul instrumentului. Dacă ai un telemetru la îndemână, este suficient să-l aşezi într-un punct fix şi să activezi butonul de măsurare.

Funcţii necesare

În procesul de alegere a produsului potrivit trebuie să ţii cont şi de funcţiile de care vei avea nevoie. Unele aparate calculează unghiurile, altele măsoară automat înălţimea unei camere, altele îţi oferă aria suprafeţei. 

Dacă îl vei folosi în exterior, unde poţi fi expus la intemperii, asigură-te că are şi funcţie de protecţie împotriva umidităţii. Tot pentru exterior, dacă vei petrece mai mult timp pe teren, făcând măsurători, ai grijă să nu rămâi fără baterie. Trebuie să ai în vedere că bateriile telemetrelor au o durată de viață între 3000 și 5000 de măsurători și pot fi înlocuite. Aşadar, alege un aparat cu autonomie mai mare. 

Unele telemetre permit memorarea mai multor valori măsurate, astfel poți alege unul care să înregistreze până la 5 valori.  

Pe lângă tehnologia încadrată în aparate de fotografiat, armament cu lunetă, binocluri sau alte dispozitive există şi telemetre independente. Acestea sunt utile pentru măsurarea terenurilor şi a construcţiilor din exterior şi din interior. Utilizat corespunzător, respectând toate indicaţiile şi normele de siguranţă comunicate de producător, un telemetru îţi oferă calcule precise ale distanţelor şi dimensiunilor obiectelor aflate în raza de acţiune.

 

 


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest