Cele mai frecvente complicații ale aterosclerozei

 

Ateroscleroza este principala cauză de deces la nivel mondial. Aceasta reprezintă o îngustare a arterelor, prin depunerea plăcilor de aterom (acumulări de grăsimi) pe pereții vaselor. Acest lucru duce la îngreunarea fluxului sangvin către organe și țesuturi. Ateroscleroza se poate dezvolta la nivelul oricărei artere, iar plăcile se pot desprinde și migra către zone vitale. Iată ce complicații poate genera această afecțiune și cum se poate trata.

Cauzele aterosclerozei

De obicei, ateroscleroza este cauzată de un cumul de factori care țin de stilul de viață. O alimentație bogată în grăsimi și zahăr, lipsa de mișcare fizică, fumatul, abuzul de alcool și stresul sunt factorii principali care determină apariția bolii. 

Pe de altă parte, ateroscleroza poate apărea și pe fond genetic, în urma unei predispoziții.

Simptomele aterosclerozei

Ateroscleroza se manifestă diferit în funcție de zona în care s-a dezvoltat. Totuși, în stadiile incipiente, boala este silențioasă. Aceasta produce simptome doar după ce mare parte din vas a fost obturat (peste 60% din diametrul arterei). În funcție de zona afectată, simptomele aterosclerozei pot fi:

  • Dureri la nivelul pieptului care pot iradia spre brațe, gât, spate, umăr.
  • Dureri ale membrelor inferioare la mers și efort fizic
  • Dureri de cap
  • Stare generală de oboseală
  • Toleranță scăzută la efort
  • Transpirații excesive
  • Dificultăți de respirație 
  • Amețeli
  • Stări de confuzie

Uneori, primul simptom al aterosclerozei este reprezentat de o complicație, cum ar fi infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral ischemic.

Care sunt complicațiile aterosclerozei?

Ateroscleroza provoacă un flux sanguin deficitar, așadar țesuturile afectate sunt private de sânge oxigenat. Dacă celulele nu primesc oxigen, acestea necrozează, adică mor ireversibil. Acest lucru reprezintă, de fapt, infarctul de miocard și accidentul vascular cerebral – moartea unei porțiuni de țesut.

Infarctul de miocard apare atunci când o porțiune a inimii nu mai primește sânge cu oxigen, iar celulele acesteia mor. În funcție de gravitatea infarctului sau de timpul în care pacientul primește îngrijiri medicale, infarctul de miocard ar putea provoca un stop cardio-respirator cu necesitatea resuscitării. 

Accidentul vascular cerebral ischemic se produce atunci când o porțiune a creierului nu mai primește destul sânge cu oxigen, din cauza unui blocaj. Această complicație poate provoca atât paralizie, cât și deces.

Alte complicații ale aterosclerozei pot fi reprezentate de boala cronică de rinichi, insuficiența cardiacă (pierderea capacității inimii de a pompa sânge) sau cangrena unui membru (moartea celulelor, care necesită amputație).

Diagnostic și tratament

Ateroscleroza poate fi diagnosticată prin diferite investigații:

  • Electrocardiograma 
  • Ecografia Doppler 
  • Analize de sânge – în special profilul lipidic (nivelul de grăsimi din sânge) 
  • Angiografia – permite vizualizarea blocajele din vasele de sânge.
  • Ecografia cardiacă 
  • Angio-CT și angio-RMN – combinarea angiografiei cu tomografia computerizată sau rezonanța magentică nucleară
  • Test de efort EKG 

Ateroscleroza se tratează prin medicamente care scad nivelul grăsimilor din sânge (statine) și care susțin funcția cardiovasculară. Altă metodă de tratament este angioplastia cu balon și stent. Aceasta presupune dilatarea vasului de sânge prin umflarea unui balon în interiorul acestuia sau prin montarea unui dispozitiv cilindric numit stent, care menține deschis canalul arterial.

Îmbunătățirea stilului de viață este importantă pentru susținerea tratamentului. Aceasta include activitate fizică, alimentație sănătoasă, renunțarea la fumat și limitarea alcoolului. 

Așadar, ateroscleroza este o boală periculoasă, de aceea este necesar un control medical de rutină și, la nevoie, urmarea tratamentului recomandat.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest