Fără el, Crăciunul nu ar mai fi la fel! Iată o reţetă simplă şi delicioasă pentru cozonac!

 
+2 click pentru
galerie

Că tot se apropie cu paşi repezi sărbătorile de iarnă, asistenta Raluca Dumitru a pregătit o reţetă de cozonac. Este un preparat românesc, foarte delicios, iar fără el pe masa de Crăciun, sărbătorile nu ar mai fi la fel. Mirosul de cozonaci abia scoşi din cuptor este inconfundabil! Iată cum se prepară un cozonac cu nucă, cacao şi stafide!

Ingrediente:

1 kg de făină, 2 ouă, 100 g de unt, coaja de la o lămâie, 200g de zahăr, o esenţă de vanilie, un vârf de cuţit de scorţişoară, o lingură de sare, 500ml de lapte, 40g de drojdie proaspătă, nucă, cacao, rahat, stafide, în funcţie de preferinţe. Din această cantitate de ingrediente ies trei cozonaci.

Mod de preparare:

Se bat ouăle întregi, în care se adaugă sarea şi zahărul până compoziţia devine ca o cremă. Se amestecă treptat laptele cald cu crema obţinută. Se pun restul ingredientelor, apoi se frământă bine şi se lasă la dospit. Drojdia se freacă de la început cu puţin zahăr, lapte călduţ şi puţină făină. Este important ca făina să fie cernută înainte.

Cuptorul trebuie preîncălzit, iar tavile de cozonac se ung cu ulei sau cu unt în funţie de preferinţe.

Aluatul se întinde pe masa unsă cu puţin ulei. Se cântăreşte şi se împarte în trei părţi egale. După ce au fost puşi în tavă, cozonacii se mai lasă la crescut încă aproximativ 15 minute, apoi se ung cu ou bătut.

Umplutura se poate face în funcţie de preferinţă:

Nuca rasă se amestecă cu 1-2 linguri de cacao şi albuşuri bătute spumă, cu zăhar. De asemenea se împart în trei părţi egale. Un alt mod de umplutură se poate pune pur şi simplu peste foaia întinsă 2-3 linguri de zahăr peste cacao şi un pumn de stafide.

Cozonacii se dau la cuptor pentru aproximativ 45 de minute la o temperatură de 180-200 de grade şi se verifică periodic, pentru a se coace bine.

Sunt foarte buni, mai ales atunci când sunt calzi!

Poftă bună!


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest