Povestea Grog-ului & Romului Modern

 
+2 click pentru
galerie

Dacă atunci când te gândești la rom gândul te poartă automat către pirații neînfricați din povești, atunci când spui grog îți este desenată în minte o imagine călduroasă dintr-un anotimp rece, cu domni englezi ce îl savurează purtând discuții aprinse. Află în cele ce urmează cum a fost inventat romul, fără de care nu am fi avut cum să preparăm astăzi toate tipurile de grog care ne răsfață papilele gustative și ne încălzește sufletul. 

Cum s-a inventat romul

 A avut drum lung de parcurs romul pentru a scăpa de eticheta de „băutura dracului” și de a ajunge băutura rafinată și atât de apreciată de domnii din întreaga lume. Odată descoperită trestia de zahăr, nu a durat mult până când unul din sclavii care lucrau zahărul a amestecat melasa cu lichidul stors din trestia de zahăr. Astfel, primul pas către distilare a fost făcut. Așa a luat naștere, la vremea respectivă, o băutură grosolană, plină de impurități. După nici un secol procesul de distilare se îmbunătățea, la fel și băutura, iar după încă un secol romul deja era considerat o băutură fină și era folosit în cocktailuri. 

Grog-ul: tonic și întăritor

Grog-ul poate fi considerat „vinul fiert” al englezilor. Băutură tradițională englezească, acesta se prepară în mod normal cu rom, mirodenii și apă caldă. Se poate jongla însă cu ingredientele, în funcție de preferințele personale ale fiecăruia. Condiția de bază este ca pentru prepararea unui grog de calitate să se folosească rom premium

  • Spre deosebire de vinul fiert, grog-ul se prepară diferit. Într-o cană termorezistentă se pun aromele precum scorțisoara, zahărul și felia de portocală. Peste amestec se toarnă apă fierbinte, iar abia la final se pune romul și se bea imediat.
  • O altă variantă de preparare este de a adăuga romului lichior de cacao sau cafea, lămâie, zahăr și apă fierbinte. 
  • Alții preferă să pună lângă rom un pliculeț de ceai, împreună cu lămâia și zahărul. Aici însă mai întâi se pune apă, se lasă ceaiul la infuzat și apoi se pun restul ingredientelor și romul. 
  • Una dintre cele mai complicate variante de grog este însă cea în care pe lângă rom se folosește doar zahăr, lămâie și apă fierbinte. Zahărul tos se pune într-o lingură până se caramelizează, apoi lingura se așează în cana peste care se toarnă apa fierbine. Se amestecă până se topește caramelul în apa fierbinte și abia apoi se completează cu rom, zahăr pudră și lămâie. 

Romul în timpurile noastre

Producția romului diferă în funcție de fiecare zonă în parte, însă la baza lui stă ingredientul de bază, drojdia și apa, lăsate la fermentat și apoi distilată. În majoritatea zonelor romul trebuie lăsat cel puțin un an până a fi consumat, iar în funcție de specificul zonei se pot adăuga arome sau caramel pentru accentuarea culorii. Materialul care stă la baza romului îl imparte în două categorii: cel obținut din trestie de zahăr și cel obținut din melasă. Abia apoi romul poate fi catalogat în funcție de vechime, tărie, dar și arome. Poți incerca sticlele de rom de la MyBar pentru a vedea care tip de rom ți se potrivește cel mai bine în funcție de aceste criterii.

  • Light, white sau silver este romul cu o perioadă mică de învechire
  • Romul gold este cel ce conține caramel
  • Romul dark este mai parfumat datorită vechimii sale mari
  • Romul Premium este considerat cel mai rafinat și se consumă sec

Romul este considerat ca fiind băutura cu cea mai controversată istorie în spate, nelipsind din poveștile cu pirați, fiind cel care a pornit rebeliunea din 1808 și care se folosea ca monedă de schimb pentru vieți omenesti. Acum este savurat de către cei mai rafinați bărbați și este folosit în bucătăria internațională pentru a oferi preparatelor acel gust desăvârșit. 


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest