Rețete de cozonaci gustoși și pufoși: 9 sfaturi de la bunica

 

Unul dintre cele mai dragi deserturi, care ne aduce întotdeauna aminte de copilărie este cozonacul gustos și pufos. Pentru că nimeni nu reușește să facă cozonacii mai bine ca bunica, în articolul de mai jos îți prezentăm câteva sfaturi utile, pentru ca aceștia să îți iasă fragezi și aromați. Atâta timp cât respecți toți pașii necesari pentru realizarea rețetei, vei reuși să te bucuri de un preparat delicios, ideal pentru momente de relaxare, în familie!

1. Pregătește din timp toate ingredientele și ustensilele

Înainte să te apuci de o rețetă de cozonac pufos, vei avea nevoie de cele mai bune ingrediente și de ustensile de ajutor. Atât ustensilele, cât și ingredientele necesare trebuie să fie aduse în bucătărie cu cel puțin două ore înainte de a începe să pregătești cozonacii, deoarece aluatul va fi sensibil la orice șoc termic, provocat îndeosebi de ustensilele pentru gătit. Pentru ca aluatul să nu dea înapoi, ingredientele și ustensilele pentru gătit trebuie să fie întotdeauna lăsate la temperatura camerei.

2. Folosește numai ingrediente proaspete

Pentru a te bucura de cozonaci mari și pufoși, ingredientele sunt esențiale. De aceea, este important să folosești numai ingrediente proaspete, pe care să le alegi cu atenție din magazine. Pune întotdeauna accent pe alegerea ouălor proaspete și din sursă sigură, deoarece acestea vor reprezenta elementele esențiale în realizarea unei rețete de cozonac pufos. Totodată, untul trebuie să conțină o cantitate mică de apă și un conținut mare de grăsime.

3. Adaugă cantitatea potrivită de drojdie

O rețetă de cozonaci ca la bunica include folosirea unei cantități potrivite de drojdie. Astfel, nu folosi mai multă drojdie decât scrie în rețeta de cozonac! Citește cu atenție ambalajul, de unde vei afla cantitatea de aluat pe care drojdia o va face să crească. În mod obișnuit, vei avea nevoie de 40 de grame de drojdie, pentru a obține un cozonac cu 500 de grame de făină. Dacă folosești prea multă drojdie, aluatul de cozonac va avea un gust mult mai accentuat și va deveni prea poros, deloc recomandat pentru o rețetă de cozonac gustos.

4. Nu uita de făină!

Făina este esențială în pregătirea celor mai gustoși cozonaci, motiv pentru care aceasta trebuie să fie cernută de câteva ori, cu ajutorul unei site. Orice rețetă de cozonaci de la bunica include o făină de bună calitate sau special concepută pentru pregătirea produselor de patiserie, care trebuie cernută de cel puțin trei ori, înainte de a o amesteca cu restul ingredientelor. În acest fel, cozonacul va deveni mai fraged și mai gustos.

5. Frământă aluatul cu grijă

Deși ți se poate părea un proces dificil, cei mai buni cozonaci nu se pot pregăti decât printr-o atenție sporită și cu multă răbdare. Din acest motiv, este necesar să frămânți aluatul cu podul palmei și să aduci marginile sale către interiorul aluatului, presând cu grijă. Sfaturile de la bunica includ și frământarea aluatului pentru cel puțin o jumătate de oră, atunci când observi că acesta se poate dezlipi cu ușurință de pe mâini. 

6. Unge tăvile cu mai multe straturi de ulei

Pentru un aluat parfumat, poți să adaugi și unt în loc de ulei, abia după ce acesta nu se mai lipsește ușor de mâini și de vasul în care îl pregătești. Nu omite ungerea tăvilor cu mai multe straturi subțiri de ulei, înainte de a pune cozonacii în tavă. Din acest moment, aluatul cozonacilor trebuie să fie lăsat să crească la cald, plasând tăvile pe un dulap sau pe frigider.

7. Ține cuptorul închis pe tot timpul coacerii

Atunci când ai pus cozonacii la copt, trebuie să dai focul mai tare în primele minute, până când cozonacul începe să crească, după la foc mediu, pentru alte 40 de minute. Un sfat util de la bunica, de care trebuie să ții cont atunci când pui cozonacii la copt este să ții cuptorul închis pe toată durata coacerii. Motivul este simplu: atunci când ii pui în cuptor, cozonacii cresc, însă dacă deschizi ușa cuptorului și există diferențe notabile de temperatură, aluatul cozonacilor va scădea și aceștia nu vor mai ieși mari și pufoși.

8. Probează dacă s-au copt cozonacii, cu ajutorul unei scobitori

Cu siguranță ai observat la bunicii tăi cum probează întotdeauna dacă s-au copt cozonacii, cu ajutorul unei scobitori sau cu un pai. În cazul în care cozonacii sunt rumeni, însă scobitoarea pe care ai folosit-o pentru probă are urme de aluat, înseamnă că nu au fost copți suficient. Ulterior, aceștia se vor acoperi cu o hârtie de copt, până la sfârșitul timpului de coacere.

9. Folosește gălbenuș de ou pentru a unge cozonacii

Un ultim sfat alt bunicii este legat de ungerea cozonacilor cu gălbenuș, cât timp aceștia mai sunt încă fierbinți. Ulterior, nu trebuie decât să îi lași la răcit pentru câteva minute în tavă, apoi să-i scoți și să îi lași să se răcească pe fiecare parte, timp de 10 minute. Când cozonacii s-au răcit complet, învelește-i cu ajutorul unui prosop curat, pentru a nu se usca.

Cozonacul reprezintă cel mai delicios desert tradițional, care nu lipsește de pe nicio masă de Paște sau Crăciun. Deși pregătirea lui implică timp și răbdare, te poți bucura de un cozonac pufos și gustos, atâta timp cât ții cont de cele mai utile sfaturi ale bunicii.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest