Tot ce Trebuie să Știi Despre Plantarea şi Creşterea Zambilelor (P)

 

Zambilele sunt flori de primăvară bogat colorate şi extrem de parfumate. Ele înfloresc de la jumătatea primăverii, odată cu narcisele şi lalelele timpurii şi îţi vor aduce în grădină un curcubeu de culori. Ca toate florile de primăvară, zambilele se înmulţesc prin bulbi şi se cultivă extrem de uşor. Bulbii se plantează toamna pentru a te bucura primăvara de florile lor superbe.

Pe lângă faptul că arată incredibil în grădină, un buchet de zambile va fi bine primit de către orice femeie. Culorile atrăgătoare şi parfumul inconfundabil le fac florile de primăvară preferate, ideale pentru a fi oferite la diverse ocazii.

Dacă vrei să îţi înfrumuseţezi grădina cu zambile, trebui să citeşti rândurile următoare pentru a afla mai multe informaţii despre plantarea şi creşterea corectă a zambilelor.

Alege bulbii cu atenţie

Bulbii de zambile sunt mai mari decât cei de narcise sau de brânduşe şi, dacă sunt sănătoşi şi fermi te vor încânta în primăvară cu flori viguroase şi rezistente. Cu cât bulbul este mai mare, cu atât are mai multă energie şi poate alimenta mai adecvat planta.

Prin urmare, dacă vrei să te bucuri de narcise viguroase, bogate şi în culori vii, alege bulbii cei mai mari şi mai fermi. De asemenea, aceştia nu trebuie să fie uscaţi.

Condiţii optime pentru plantarea zambilelor

Soare şi lumină

Dacă vrei zambile cu tulpina viguroasă şi dreaptă, plantează-le în plin soare. Bulbii vor înflori şi la semiumbră sau soare prezent doar jumătate din zi, dar florile nu vor fi la fel de viguroase.

Rezistenţă la frig

Zambilele sunt flori rezistente la frig şi bulbii pot rămâne în pământ peste iarnă. În zonele călduroase, bulbii trebuie răciţi înainte de plantare.

Sol

Zambilele au nevoie de sol bogat în nutrienţi şi bine drenat.

Unde să plantezi zambile

Zambilele sunt printre primele flori de primăvara care apar în grădinile perene. Le poţi planta individual sau în grupuri în faţa casei. Îţi vor asigura o explozie de culoare şi un parfum inconfundabil care te va încânta. De asemenea, arată foarte bine în paturile de flori înălţate, dar şi în ghivece şi jardiniere. Sunt flori care se pot tăia şi ține în casă, în vază sau se pot dărui.

Pentru mai multă culoare şi farmec, zambilele ar trebui plantate alături de alte flori de primăvară precum narcisele, lalelele, muscari sau brânduşele. Şi, pentru a te bucura de parfumul lor cât mai des, plantează-le de-a lungul aleilor de trecere către casă.

Cum se plantează zambilele

Bulbii de zambile se plantează toamna, înainte de primul îngheţ. Trebuie aşezaţi la o adâncime de până la 15 cm şi la o distanţă de cel puţin 10 cm. Îi poţi planta individual sau în grupuri de câte trei sau chiar cinci bucăţi.

Poziţionează bulbul cu capătul ascuţit în sus şi acoperă-l cu pământ. Dacă nu este secetă, ploile de toamnă şi zăpezile de peste iarnă ar trebui să îi asigure umiditatea necesară. În caz contrar, va trebui să îi uzi.

În grădinile din faţa casei, zambilele arată cel mai bine dacă sunt plantate în grupuri şi, pentru a evita crearea unui aspect nenatural, niciodată în linie dreaptă. Dacă vrei să aduci un plus de culoare şi parfum pe terase, îi poţi planta în ghivece şi jardiniere.

Înflorirea zambilelor

Bulbii de zambilă au nevoie de o perioadă de răcire pentru a înflori corect. Aceasta înseamnă că bulbii trebuie ţinuţi la temperaturi scăzute timp de cel puțin 12-14 săptămâni. În zonele călduroase, aceştia sunt răciţi în frigider înainte de plantare.

La ce să te aştepţi primăvara

Zambilele înfloresc de la începutul până la mijlocul primăverii, în același timp cu narcisele. Odată ce frunzele încep să iasă, este nevoie de aproximativ 3 săptămâni pentru că florile să se deschidă.

Fiecare bulb de zambile produce de obicei o tulpină de flori care are o înălțime de 10 până la 15 cm. Uneori, va ieşi și o a doua sau a treia tulpină cu un grup de flori mai mic. Dacă plantezi bulbul la distanța recomandată, florile se susţin una pe cealaltă în poziție verticală. Dacă este necesar, le poţi sprijini cu beţişoare subţiri.  

Îngrijirea zambilelor după ce înfloresc

Majoritatea grădinarilor tratează zambilele ca plante anuale. La fel ca lalelele, florile produse în primul an de la plantare sunt întotdeauna cele mai mari și mai impresionante. Plantarea bulbilor noi în fiecare toamnă te va ajuta să te bucuri în fiecare an de flori mari şi frumoase.

Pentru cele mai bune rezultate, îndepărtează floarea din primul an de îndată ce aceasta s-a decolorat, tăind tulpina scurt. Fertilizează în jurul plantei și lasa frunzele să continue să crească până când se îngălbenesc. Apoi taie-le și lasa bulbii în pământ. O altă opțiune este să dezgropi bulbii după ce frunzișul s-a decolorat, să-i depozitezi într-un loc răcoros și uscat și apoi să îi replantezi toamna.

 


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest