Ce să faci de Izvorul Tămăduirii ca să ai noroc? Tradiţii şi superstiţii legate de cea mai importantă sărbătoare pentru creştini

 

Prima vineri de după Săptămâna Luminată este o zi mare pentru toţi creştinii ortodocşi.

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte mâine Izvorul Tămăduirii. În această zi, toţi creştinii merg la Casa Domnului pentru a fi parte a slujbei de sfinţire a apei.

În această zi se aminteşte despre minunea săvârşită de Maica Domnului în secolul V. Într-o pădure din apropierea Constantinopolului, aceasta s-a arătat viitorului împărat bizantin, Leon, şi i-a indicat un izvor. Ungând ochii unui orb cu acea apă, omul ales a fost vindecat şi apoi alţi bolnavi. Atunci când Leon a ajuns împărat, pe locul izvorului s-a construit o biserică închinată Fecioarei Maria.

Astăzi mânăstirea poate fi vizitată în Istanbul. La subsol se găseşte şi în prezent izvorul cu apa vindecătoare.


Superstiţii

  • Nu este bine să lucrezi (în trecut se credea că cel ce o face va fi lovit de o boală gravă de care nu va scăpa niciodată)
  • Nu e bine să coşi
  • Cei ce voiau să ştie dacă vor mai trăi în viitorul apropiat aşezau o cană sub un pom de nuc sau soc şi dacă găseau pământ pe fundul cănii ştiau că sfârşitul li se va apropia


Tradiţii

  • Gospodarii aruncă apă sfiinţită peste vite pentru a se însănătoşi
  • Se stropesc cu apă sfiinţită lucrările agricole


Pentru săpătorii de fântâni, ziua Izvorului Tămăduirii este cea mai spornică din an. Apele sunt zbuciumate şi zgomotoase, fiind mai uşor de găsit.

A.C.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest