City break-uri cu acces la mare în 3 destinații foarte accesibile din Europa

 

Dacă nu ai reușit să pleci într-un sejur pe malul mării de 8 zile sau nu mai ai suficiente zile de concediu, poate vrei să profiți de biletele de avion ieftine spre Milano, Amsterdam sau Atena, ca să te bucuri de cel puțin două zile la plajă pe malul Mării Nordului, Mării Egee sau Mediteraană. Cum destinațiile de vacanță de pe Riviera franceză, insulele grecești sau Sicilia sunt destul de scumpe în plin sezon, poți să găsești alternative de vacanță care îți oferă avantajele unui city break ieftin, viață de noapte, obiective turistice și bilete de avion ieftine pe care să le combini destul de ușor cu o zi sau două petrecute pe malul mării.

City break în Milano și excursie de o zi în Genova
 

Foto: Shutterstock.com
Dintre cele trei destinații, Milano pare că nu are nimic de-a face cu marea, dar de aici e foarte ușor să ajungi în Genova, oraș port cu ieșire la Marea Mediterană, în doar o oră jumătate. În cazul în care prinzi bilete de avion spre Milano la prima oră a dimineții, ai timp suficient să vizitezi Domul din Milano, piețele orașului sau Galeria Vittorio Emanuele pentru o sesiune de shopping, pentru ca apoi să pleci mai departe în orașele medievale din apropiere sau chiar undeva la plajă. Dacă prinzi un city break la Milano la mini-preț, e indicat să rămâi cu cazarea în Milano și să pleci a doua zi dimineața devreme spre Genova. Nu sunt foarte multe plaje special amenajate în oraș, dar vei găsi cu siguranță cel puțin câteva cu intrare liberă, dacă nu ești foarte pretențios.

O a doua variantă ar fi să iei trenul sau autobuzul până în orașele de pe coasa Mediterană, cum sunt Bogliasco, Recco sau Camogli. Plajele din zonă sunt foarte populare în rândul locuitorilor din Milano și Torino, mai ales în perioada verii. Poți găsi cazare și în hotelurile din zonă, dar în general prețurile pentru o cameră pe noapte nu sunt foarte ieftine în plin sezon. Cu toate acestea, e foarte posibil să găsești o cameră cu doar 30 euro pe noapte. Biletul de tren cumpărat din timp din Milano spre Genova costă 10 euro, iar călătoria nu durează mai mult de 1 oră și jumătate.
Sigur, dacă te gândești la vreo extravaganță, Riviera franceză e la o aruncătură de băț distanță de Genova, și poți ajunge ușor chiar și în Monaco. Din Genova până în Monaco faci aproximativ 3 ore jumătate cu trenul, iar costul unui bilet dus e de aproximativ 25 euro. S-ar putea să te ajungă drumul ceva mai mult decât te costă un bilet de avion dus-întors spre Milano cu plecare din București. Dar partea frumoasă din viața călătorilor profesioniști e tocmai bucuria unor noi descoperiri și drumurile. Pe tine te-ar tenta să ieși din zona de confort?
City break în Amsterdam, capitala aflată la 20 minute distanță de Marea Nordului

Foto: Shutterstock.com

Amsterdam e una dintre cele mai populare destinații city break din Europa în oricare sezon. Cu siguranță ai auzit de festivalurile de muzică, Muzeul Van Gogh, miile de biciclete din oraș sau Districtul roșu, dar un city break în Amsterdam vara, în special în luna august, poate însemna mai mult decât un weekend prelungit petrecut în muzeele sau cafenelele orașului.

Cum Olanda e o țară sub nivelul mării, e destul de ușor să ajungi pe plajele de la Marea Nordului cu trenurile care pleacă din Gara centrală în mai puțin de o oră. Printre cele mai cunoscute plaje în rândul localnicilor se numără plajele din Zandvoort, căutate mai ales de familiile cu copii. Ceva mai frumoasă și puțin mai sălbatică e plaja Bloemendaal-aan-Zee, la câțiva kilometri distanță de gara din Zandvoort, care e preferată de tineri datorită numeroasele baruri și cluburi de noapte din zonă. Dacă nu ai foarte mult timp, Zandvoort e cea mai apropiată plajă de Amsterdam, iar vara există o linie specială de tren care leagă plaja de gara centrală din Amsterdam. Așa că nu o să faci mai mult de 20 minute dacă alegi o călătorie cu trenul. Totuși, trebuie să știi că temperatura apei poate fi destul de scăzută chiar și în perioada verii, așa că e bine să verifici din timp dacă e potrivită pentru înot sau nu. Chiar dacă nu poți înota, excursia de o zi poate fi o variantă perfectă pentru o ieșire din mediul urban.
Dacă primele două opţiuni nu te conving, mai e o plajă care s-ar putea să ți se pară ceva mai atrăgătoare tocmai pentru că amintește de plajele de la ocean. E vorba de plaja Scheveningen, situată în partea sudică a orașului Amsterdam, unde poți ajunge cu trenul. Călătoria durează aproximativ o oră. Chiar dacă apa mării s-ar putea să nu fie tocmai potrivită pentru înot, poți să te bucuri de peisaje și să stai la plajă în cazul în care prinzi câteva zile însorite cu temperaturi care se apropie de 30 C. În Scheveningen vei găsi câteva restaurante și cafenele chiar pe malul mării, așa că poți petrece câteva ore aproape de apă ca să îți încarci bateriile pentru toamnă. Plaja e cunoscută mai ales în rândul practicanților de wind-surfing, așa că dacă te atrage ideea, poți oricând să zbori deasupra apei.
City break în Atena, mare și soare până toamna târziu


 
Foto: Shutterstock.com
Dintre cele variante city break cu ieșire la mare, Atena e cu siguranță cea mai cunoscută și populară destinație de vacanță pe timpul verii. Pe lângă magia cu totul aparte din orașul mediteraneean, Atena e un nod de legătură important cu unele dintre cele mai pitorești insule, dar și o destinație city break potrivită pentru bugetul unei familii din România. Bilete de avion spre Atena sunt destul de ieftine mai tot timpul anului, așa că poți profita de un sejur în Atena în timpul căruia să te bucuri de plajă și mare fără să iei feribotul.
Dacă alegi un city break în Atena nici nu trebuie să ajungi pe una dintre insulele din apropiere ca să mergi la plajă, pentru că ai zeci de plaje cu acces public sau plaje private la care poți ajunge din centrul orașului. Dacă pleci alături de gașcă sau prieteni, localnicii îți vor recomanda plaja Voula. Poți ajunge acolo cu tramvaiul din centrul orașului. În Voula vei găsi o plajă special amenajată pentru turiști, unde nu trebuie să plătești intrare în timpul săptămânii. În zilele de sâmbătă și duminică, în plin sezon, s-ar putea să fii nevoit să plătești o taxă modică de 2 sau 3 euro. Chiar dacă ești doar la o oră distanță de Atena, o să simți că te afli pe o insulă grecească. Înainte de a ajunge pe plaja din Voula, tramvaiul oprește în alte câteva zeci de stații, așa că poți coborî mai repede dacă vrei să nu pierzi foarte mult timp pe drum. Sunt câteva plaje micuțe unde poți petrece liniștit o zi de dimineața până seara. În general, vei găsi cel puțin două sau trei baruri și restaurante în apropierea plajelor, așa că nu trebuie să iei cu tine sandvișuri pentru toată ziua.

O a doua variantă la fel de accesibilă ca preț dacă ajungi într-un city break în Atena ar fi să optezi pentru o excursie de o zi pe insulele Aegina, Poros sau Hydra, ca să te bucuri de mare și plajă la jumătate din prețul pe care l-ai fi plăti pentru un sejur în Santorini sau Creta. Insulele din apropierea Atenei sunt nespus de frumoase, și pe lângă obiectivele turistice pe care le poți vizita, poți petrece câteva ore la plajă. Poți trăi ușor câteva zile pe insule doar cu salate grecești, pește proaspăt și tzatziki. O călătorie cu feribotul din portul Piraeus te costă aproximativ 9 euro până în Aegina și poate ajunge până la 20 euro pentru insulele mai îndepărtate.

Dacă se întâmplă să ajungi într-un sejur romantic alături de perechea ta, mai aveți posibilitatea de a opta pentru o croazieră pe mare care durează o zi. Plecarea se face dimineața devreme, în jur de orele 8-9:00 și include opriri pe insula Poros, Hydra și Aegina. O să petreci destul de mult timp pe mare, dar acest lucru nu o să fie o problemă pentru că grecii știu cum să aibă grijă de oaspeții lor. Așa că o să se lase cu cântări live, urmărit de delfini și dans. De obicei, în prețul croazierei e inclus și prânzul, costurile medii pentru o croazieră ajungând până la 60-70 euro. În felul acesta, un city break în Atena poate fi foarte atrăgător în special vara, chiar dacă temperaturile sunt foarte ridicate. Atunci când ai marea aproape, căldura, de altfel insuportabilă în orașe precum București, e doar un ingredient în plus pentru o vacanță la mare.
Poate că e destul de greu de ales un city break în Europa altundeva decât în Atena, asta dacă vrei să mergi la plajă pentru câteva zile. Dar s-ar putea să fii surprins de frumusețea orașului Bergamo aflat pe coasta Mediterană, dar și de petrecerile și atmosfera cu totul specială din Amsterdam. Tu ce ai în minte pentru săptămânile următoare?


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest