Rețetă Bistecca alla Fiorentina (friptură de vițel la grătar)

 

Ce este Bistecca alla Fiorentina? Un fel tipic toscan cu o istorie veche şi frumoasă legată de numele Medici şi de sărbătoarea Sfântului Lorenzo, sărbătorită pe data de 10 august. 

Se spune că în onoarea acestui Sfânt, oraşul Firenze era luminat de focul grătarelor unde se prăjeau mari cantităţi de carne de viţel.

Firenze era un oraş unde puteai întâlni călători din toate colţurile lumii şi chiar cu ocazia celebrării Sf .Lorenzo s-a întâmplat să fie prezenţi câţiva cavaleri englezi cărora le-a fost oferită o friptură de mânzat la grătar. Aceştia au numit-o beef steak, nume care se va transforma ulterior în Italia, în bistecca.

Bistecca alla Fiorentina se obţine din zona lombară a mânzatului, mai exact din partea corespondentă vertebrelor lombare dintre jumătatea spatelui şi coadă. În mijloc are un os în formă de T, pe o parte a osului aflându-se fileul iar pe cealaltă parte, contrafileul. Englezii numestec această bucată de carne, T-bone steak.

Mod de preparare: Se încinge grătarul, carnea se unge cu foarte puţin ulei de măsline. În momentul în care grătarul este foarte bine încins, se ia o ramură de rozmarin sălbatic (sau câteva mănunchiuri de rozmarin din comerţ) şi se pune exact pe cărbunii încinşi.

Se aduce carnea pe grill şi se lasă să se prăjească şi să se afume în aburii de rozmarin. Se lasă 8-10 minute pe o parte, apoi se adaugă un pic de sare şi piper şi se pune alte 8-10 minute pe partea cealaltă. Se poate servi cu garnitură de cartofi la cuptor cu rozmarin. Poftă bună!


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest