Ruşii îşi celebrează istoria cu talent românesc: Eugen Doga şi acordurile care au răsunat la JO de la Soci

 

Istorie impresionantă, redată grandios pe Stadionul Olimpic Fist la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă găzduite anul acesta de Rusia.

O ţară cât lumea de mare, un teritoriu marcant al istoriei globale şi un orgoliu zvonit şi... nemăsurat: Se va vorbi mult despre acest eveniment, supranumit "Jocurile Olimpice ale lui Putin".

Lideri din întreaga lume, şefi de stat şi guverne, alături de 40.000 de spectatori, au luat parte la rescrierea episoadelor marcate din ceea ce înseamnă istoria, civilizaţia, cultura "mamei Rusia".

Jocuri de lumini, artificii, patru cercuri aprinse în loc de cinci (doar tehnica n-a fost niciodată punctul forte al gazdelor) şi parade impresionante ale atleţilor, totul spre entuziasmul spectatorilor strânşi să vadă promisiunea unui eveniment grandios.

Mulţi s-au grăbit să spună că episoadele spectacolului au fost inspirate din punerile în scenă ale britanicilor, de la  JO de vară din 2012. Nu comentăm, vă lăsăm pe voi să o faceţi.

Însă un lucru ne-a impresionat. Rusia şi-a descris istoria cu talent românesc. Momentul cel mai emoţionant al ceremoniei a fost de departe o secvenţă de dans pe poante, ce a redat balul descris în “Razboi si Pace” al lui Lev Tolstoi. Totul pe acordurile valului lui Eugen Doga, cunoscut drept coloana sonoră a filmului “Gingaşa si tandra mea fiara”.

Cine este Eugen Doga?

Românul de peste Prut, recunoscut în domeniul muzicii de film. Unul dintre cei mai renumiți compozitori de cinematograf și filme TV din spațiul post-sovietic, care nici măcar nu a fost anunţat despre faptul că a sa compoziţie va fi folosită în acest scop.

Maestrul a postat recent un mesaj pe Facebook în care face precizări. “Mă bucur că muzica mea a răsunat din nou după olimpiada din 80 la deschiderea Jocurilor de la Soci 2014. Dar cum şi-au permis să mutileze această muzică când autorul este încă în viaţă? Eu chiar nu am fost anunţat că cineva va “prelucra” lucrarea mea. Nici la înregistrare nu am fost invitat. Sper că, măcar post-factum îmi vor anunța “autorul” creație”, a scris maestrul.

Frumos... şi atât! 


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest