Folia de mulcire - ajutorul tău în grădină pentru cultivarea si creșterea legumelor ! (P)

 

Chiar dacă acum nimic nu te duce cu gândul la primăvară și faptul că este anotimpul în care îți pregătești așa cum trebuie grădina de legume, asta nu înseamnă că trebuie să amâni să te pregătești din timp. De asemenea, mai ales dacă doar ce te-ai mutat la curte și ești începător ale grădinăritului, ai nevoie de câteva recomandări în acest sens. Unele informații esențiale le regăsești în rândurile de mai jos.

Folia de mulcire, de neînlocuit

În ultima vreme, tot mai mulți fermieri au descoperit folia de mulcire, pe care o consideră un ajutor de nădejde în munca lor. Avantajele acesteia sunt nenumărate, iar cele mai cunoscute se referă la eliminarea buruienilor, asigurarea unei temperaturi optime la nivelul solului, protejarea împotriva vântului, evitarea ca unele fructe și legume să intre în contact direct cu solul. Agrotextil pentru mulcirea solului este varianta cea mai des întâlnită în rândul fermierilor români și pentru care poți opta și tu.

Cum se folosește folia de mulcire

Nu este deloc complicat să utilizezi folia de mulcire. Se aplică manual, desfășurată la nivelul solului, iar în locul unde vor fi plantate culturile se va tăia, în formă de cruce. Nu uita nici că marginile foliei trebuie bine ancorate, pentru ca vântul puternic să nu o îndepărteze de pe sol. Evident, există și varianta de a aplica folia în mod mecanizat, iar în acest caz este nevoie de echipament special. Fiind însă vorba despre grădina ta de legume, sigur varianta manuală este cea de preferat. Cât despre culoare, cea gri sau neagră se află în topul preferințelor utilizatorilor, deoarece oferă cel mai bun raport preț – calitate.

Avantajele foliei de mulcire

Cu ajutorul foliei de mulcire economisești timp prețios, dar și mult efort. Munca este mult mai ușoară, nu mai petreci atât de mult timp în grădină și poți profita pentru alte munci agricole, sau pur și simplu să te relaxezi. În special atunci când folia de mulcire se utilizează în combinație cu un sistem de irigare prin picurare ai parte de multe avantaje, pe care ți le prezentăm și noi în rândurile de mai jos.

Recolte mai timpurii

Cu siguranță este cel mai cunoscut avantaj pe care îl oferă folia de mulcire este faptul că te ajută să obții recolte mai timpurii. Cu ajutorul ei temperatura solului se păstrează la valori optime, ceea ce înseamnă că plantele tale se vor dezvolta mult mai rapid. În special când vine vorba despre legumele de primăvară, care au în acest fel parte de cele mai bune condiții pentru a se dezvolta, poți recolta chiar și cu 21 de zile mai devreme – depinde de culturi.

O bună calitate a solului

Folia de mulcire, mai exact folosirea ei, contribuie la o mai bună calitate a solului, în sensul că previne compactarea acestuia. Materialul din care este fabricate folia reține atât umiditatea, cât și căldura, iar pierderea de nutrienți pentru plante este în acest fel limitată. Folia de mulcire din plastic este perfectă deoarece se potrivește foarte bine cu un sistem de irigare ptin picurare. Solul aflat sub aceasta rămâne afânat, foarte bine aerat și friabil. Rădăcinile plantelor au parte de tot ceea ce au nevoie, așa că din nou o bilă albă pentru folia de mulcire!

Scapi de neplăcutele buruieni

Care este coșmarul cel mai mare al oricărui fermier? Buruienile, bineînțeles. Acestea se înmulțesc de-a dreptul alarmant și dacă nu faci ceva în acest sens, riști ca grădina ta de legume să fie de-a dreptul sufocată de ele. Există multe metode în acest sens, dar parcă ai vrea ceva care să lase plantele să se dezvolte și să atace nu ai buruienile. Și nici nu ai timpul necesar să te ocupi de ele în fiecare zi, să le smulgi non stop și ele să tot apară. Da, știm cum este! Din fericire, există o soluție și da, tot folia de mulcire te ajută și de această dată! Cu ajutorul ei creșterea buruienilor este ținută sub control, deoarece împiedică razele puternice ale soarelui să ajungă acestea și să le ofere condițiile propice pentru fotosinteză. Fără lumina astrului zilei, buruienile mor și gata, ai scăpat de problemă.

Economisești apă

După cum spuneam ceva mai sus, folosirea acesteia împreună cu un sistem de irigare prin picurare îți ușurează enorm munca. În acest fel nu mai este nevoie să uzi mai mereu, și astfel vei reuși nu doar să economisești apă, ci și îngrășămintele folosite.

Cum îți pregătești grădina pentru aplicarea foliei de mulcire

Deși nu este deloc complicată aplicarea foliei de mulcire, terenul tot trebuie puțin pregătit în acest sens. De aceea, avem pentru tine câteva recomandări în acest sens.

Pregătirea pământului

Înainte de a aplica folia, curăță bine pământul, adaugă îngrășământ și tot ce mai crezi tu că este nevoie pentru ca acesta să fie propice dezvoltării culturilor tale. Evident, vei îndepărta buruienile, pietrele, vei sparge bulgării de pământ de dimensiuni mari, apoi bătătorește-l și udă-l pentru a avea o mai bună aderență cu folia.

Instalarea sistemului de irigare

Înainte de a aplica folia, instalarea sistemului de irigare prin picurare este un alt pas pe care trebuie să îl parcurgi. În acest fel le asiguri culturilor tale apa de care au nevoie, și mai ales atunci când este necesară. Cu ajutorul acestuia se udă doar rădăcina plantelor, în timp ce frunzele rămân uscate, și astfel reduci mult șanse de a avea parte de acele boli care se transmit prin apă. Este foarte ușor de controlat, și îl pornești doar atunci când plantele tale au nevoie de apă. Cu ajutorul lui economisești bani, timp și multă muncă fizică. Trebuie să recunoști, este pur și simplu perfect.

Întinderea foliei de mulcire

Se face foarte ușor, respectând indicațiile pe care ți le-am făcut mai sus. Nu uita să ancorezi bine folia pe margini, iar acele pietre de mari dimensiuni pe care le-ai scos acum din pământ îți pot fi de ajutor. Aplicarea foliei este bine să se facă primăvara, cu măcar 10 zile înainte de a trece la plantarea culturilor tale.

După cultivare, ai grijă ca materialul să nu fie aproape de tulpinile plantelor, deoarece atunci când se încălzește, le poate arde. În rest, sigur te vei descurca perfect și te vei bucura de culturi bogate, delicioase și sănătoase.

 

 

 


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest