(P) Cele mai scumpe pietre prețioase din lume

 

Pietrele prețioase au fost mereu un subiect de interes pentru colecționarii de diamante și nu numai. Dacă te pasionează lucrurile fine, atunci în mod cert că vrei să afli cât mai multe detalii despre pietrele prețioase.

Unele dintre pietrele din acest articol sunt extrem de rare, altele sunt ceva mai populare. Să trecem direct la subiect și să vedem care sunt cele mai scumpe pietre prețioase din întreaga lume.

Diamantul albastru

Diamantul albastru este o piatră prețioasă foarte scumpă. Diamantul tipic de o carată costă între 5.000 de dolari și 8.000 de dolari per gram și este compus din carbon pur. Cu toate acestea, unele diamante albastre ajung și până la 1.000.000 dolari per carată și mai sunt aproximativ 30 de exemplare autentice în întreaga lume (prelucrate).

Diamantul albastru este reprezentat figurativ chiar și în cadrul industriei de divertisment, spre exemplu la slotul Starburst pe care îl poți găsi pe multe site-uri de casino online legale.

Diamantele nu vor ieși niciodată din modă și acest lucru este reflectat cel mai fidel de situația vânzărilor. Spre exemplu, în urmă cu mai puțin de 2 ani, diamantul albastru De Beers Blue a fost adjudecat la o licitație organizată în Hong Kong pentru suma incredibilă de 54.5 milioane de dolari.

Rubinul

Rubinul este un diamant care impresionează în primul rând prin culoarea sa impresionantă. Această piatră prețioasă a stârnit interesul multor oameni de afaceri din întreaga lume.

O piatră prețioasă de rubin foarte rară, un Burmese, a fost vândut către un milionar excentric pentru prețul de 30.3 milioane de dolari, ceea ce înseamnă mai mult de 1.18 milioane de dolari per carat.

În anul 2023, un alt diamant rubin s-a vândut pentru suma uluitoare de 34.8 milioane de dolari, făcând această licitație una dintre cele mai scumpe pentru o piatră de rubin din întreaga istorie.

Culoarea rubinului este una roșiatică și semnifică vibrațiile vieții. Rubinul este extras în primul rând în minele din Mozambic. Există mai multe depozite de stocare și prelucrare a pietrei prețioase, iar conform unor surse, cel mai mare rubin văzut vreodată avea 101 carate.

Smaraldul

Valoarea unui smarald poate urca până la 305.000 dolari per carat. Una dintre cele mai populare pietre, smaraldul impresionează prin culoarea sa verde pur care provoacă.

Multe dintre smaralde au mici imperfecțiuni, de aceea, cele perfecte natural sunt extraordinar de scumpe.

Una dintre pietrele de smarald a fost achiziționată de John D. Rockefeller pentru soția sa, suma plătită fiind de 5.5 milioane de dolari. The Chalk Emerald, una dintre cele mai scumpe pietre de smarald din lume, are aproximativ 37.8 carate.

Colecția din 5 piese Bulgari Emerald Suite ce aparținea lui Elizabeth Taylor a fost vândută prin licitație publică în 2011, fiind cumpărată la prețul de 24.799.000 de dolari.

Tanzanita

Descoperită în anul 1967, Tanzanita este găsită doar în Tanzania, în munții Mirelani ( o zonă de minerit de dimensiuni 4.3x1.2 mile), nu departe de Muntele Kilimanjaro. Are un tipar de culoare albastru-violet, un spectru foarte interesant și a fost inclusă în rândul pietrelor prețioase încă din 1968.

În anul 2020, minerii locali au găsit două pietre din tanzanită și și-au dat seama imediat că este vorba despre o piatră prețioasă scumpă. Au decis identificarea lor și apoi le-au vândut către Guvernul Tanzaniei pentru suma de 3.3 milioane de dolari.

Opalul negru

Pietrele de opal în general sunt extrem de valoroase și vin în culori diferite. Însă, dintre ele, opalul negru este de departe cea mai deosebită și mai scumpă.

Cele mai multe pietre de opal negru provin din regiunea Lighting Ridge din New South Wales, Australia.

Una dintre cele mai mari, The Royal One, de 306 carate, valorează puțin peste 3 milioane de dolari.

Și colecția Medici deține un opal negru impresionant, de 819.50 carate, estimat ca valoare la peste 8 milioane de dolari.

Musgravitul

Musgravitul, o piatră rară, a fost descoperit în 1967 în vârful montan Musgrave, de unde și denumirea. Este o piatră atât de rară încât doar 8 bucăți de o calitate superioară au fost extrase în 2005.

Prețul este de aproximativ 35.000 de dolari per carată, iar culoarea variază între un verde translucid și până la nuanțe impresionante de gri.

Este totodată o piatră prețioasă extem de dură și de rezistentă, având o rezistență Mohs testată la 8 până la 8.5 puncte, un scor excelent.

Musgravitul natural, extras din mine este foarte apreciat și foarte scump. Cu toate acestea, puțini știu că musgravitul se poate produce și în laborator în condiții artificiale, la un preț de producție mult mai bun și cu o puritate relativ similară.

Red Beryl

Formată din berilium, aluminiu și silicați, această piatră nu are culoare în forma sa pură, naturală. Coloritul se formează ca urmare a altor elemente din compoziția acestei pietre, care de cele mai multe ori dau nuanțe roșiatice-rozii.

Are o duritate măsurată între 7.5 și 8 pe scara Mohs.

Pietrele Red Beryl sunt de regulă de mici dimensiuni, iar potrivit unei asociații de profil, cea mai mare piatră de acest fel avea în jur de 8 carate.

3 pietre prețioase Red Beryl sub 1 carată costă între 1.600 de dolari și 24.000 de dolari per carată.

Cu toate acestea, pietrele Red Beryl procesate și șlefuite profesionist valorează peste 50.000 de dolari per carată.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest