Află care sunt cele mai populare genuri de cărți

 

A citi astăzi nu mai este o modă, dar pentru pasionații de lectură este un mod de a se raporta la viață, de a-și dezvolta personalitatea, sau de a evada din tumultul cotidian. Vremurile se schimbă, la fel și preferințele literare, mai ales în rândul tinerilor. De aceea, dacă vrei să fii în trend cu ceea ce se mai întâmplă pe piața de carte, în acest articol vei afla care sunt cele mai populare genuri de cărți.

Cărțile de dragoste

Cărțile cu tematica dragostei rămân întotdeauna genul cel mai popular printre pasionații de lectură, indiferent de vremuri. Iubirea este sentimentul care împlinește persoana umană, dar și este și farul călăuzitor, dătător de speranță, al umanității. De altfel, acest opere literare care urmăresc evoluția unor relații sentimentale dintre două personaje sunt captivante nu numai pentru că cititorul este aproape singurul care știe ceea ce se va întâmpla în narațiune, ci și pentru că el însuși se poate identifica cu unul dintre personaje.

Totodată, cărțile de dragoste, chiar dacă uneori sunt narațiuni fictive, pot fi îndreptare morale, în sensul că doar iubirea, ca sentimentul cel mai nobil al omului, alături de celelalte virtuți, precum dreptatea, pacea, înving întotdeauna răutatea.

Fantezie / Supernatural

Complexitatea unei lumi fantastice, datorită imaginației foarte bogate și, uneori, inedite a unui autor, atrage din ce în ce mai mult pe iubitorii de carte. Ieșirea din rutina cotidianului, a fenomenelor naturii care își au același curs firesc, de asemenea, este un motiv pentru care genul fantasy, ori supranatural, este unul foarte popular. Desigur, la această tendință în creștere au contribuit, pe lângă felul foarte atractiv de a scrie, și ecranizarea unor faimoase cărți de fantasy / supernatural.

De altfel, oare de câte ori nu te-ai imaginat vreun super erou sau super eroină care salvează oamenii și planeta, ori vreun personaj explorator în impresionantul cosmos? Însă, poate mai mult decât simpla evadare din cele ale lumii acesteia imperfecte în care trăiești, acest gen de opere te pot provoca să-ți restructurezi perspectivele prezente, prin intermediul imaginației și a gândirii creative, pentru ca viitorul omenirii să nu fie unul sumbru și sortit pieirii.

Mister / Suspans

Deși pare un clișeu cu privire la evadarea din rutina zilnică, însă chiar aceasta se întâmplă când citești cărți pline de mister și care te țin captiv unui îndelungat suspans. De altfel, în momentul în care ești captivat de o asemenea carte și inima îți bate cu putere, crește și nivelul adrenalinei, care ajută la întărirea imunității organismului. La fel, creierul tău este stimulat să găsească tot felul de ipoteze, să analizeze situații, personaje pentru ca apoi să găsească rezolvarea unor situații. De aceea, întotdeauna acest gen de carte atrage mințile celor care caută misterul, uneori de negăsit.

Dramă

O altă parte semnificativă de cititori preferă drama, pentru că aceasta are însușirea de a reda întâmplări sau situații tragice, adeseori împletite cu momente comice. Drama, în pofida destinului tragic sau nefericit al personajului principal, este încă populară printre cititori și pentru că ilustrează întâmplări foarte apropiate cu cele pe care le poți trăi sau întâlni în viața ta personală.

Pe parcursul desfășurării acțiunii, ajungi să empatizezi cu personajul, sau cel puțin să-i susții cauza, mai ales că și limbajul familiar te face să te apropii de suferința eroul dramatic. Nu în ultimul rând, succesul acestui gen se datorează și abilității autorului de a descrie până în cele mai mici detalii complexitatea și profunzimea vieții umane, supuse de cele mai multe ori eșecului personal, ori acțiunii nefaste a unor personaje.

Cărțile polițiste

Deși pot avea un deznodământ ușor de intuit, cărțile polițiste se clasează și ele în genurile populare printre cititori, în special pentru implicarea discretă printre personaje în toiul acțiunii, chiar dacă nimeni nu știe de prezența ta acolo. Atras de vârtejul puternic al intrigii, imediat intri în vâltoarea acțiunii, timp în care te străduiești să înțelegi șirul evenimentelor, să găsești indicii și alte detalii care să te conducă spre rezolvarea cazului. Întreaga lectură a cărților polițiste te provoacă la o investigație de detectiv în misteriosul labirint al gândirii umane, fapt care îți va stimula imaginația și inteligența.

Cartea, indiferent de formatul fizic, electronic, ori de genul literar, este și va rămâne una dintre activitățile cele mai frumoase pentru călătoria dinspre universul aspirațiilor fiecărei generații de minți creatoare către lăuntrul fiecărui pasionat de lectură.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest