Caracteristicile unui scaun de birou ergonomic - Cum alegi un model potrivit

 

Munca de birou câștigă tot mai mult teren în fața activităților care implică mișcare, iar sedentarismul poate avea consecințe negative asupra sănătății corpului uman. Tocmai de aceea, trebuie să ai în vedere faptul că sănătatea ta trebuie cumva protejată în fața pericolului reprezentat de statul în scaun pentru perioade îndelungate. Pe lângă pauzele regulate în care este recomandat să te ridici și să te miști preț de câteva zeci de secunde, o metodă bună de protecție este reprezentată de alegerea unui scaun de birou ergonomic.

Prin definiție, ergonomia se referă la capacitatea unui obiect de a îmbunătăți modul în care o persoană își desfășoară activitatea, impactul fiind resimțit inclusiv la nivelul productivității acestuia. Un scaun ergonomic poate contribui din plin la calitatea muncii tale, pentru că îți asigură o stare fizică bună și o siguranță mentală pe măsură.

Ce este un scaun de birou ergonomic?

Scaunul de birou ergonomic se diferențiază de scaunele clasice pentru că la asamblarea lui se ține cont de faptul că frecvența și durata de utilizare la care va fi supus sunt de un nivel ridicat. Astfel, scaunele ergonomice sunt concepute pentru a avea o rezistență deosebită, dar și pentru a-ți îmbunătăți postura atunci când stai jos. Problemele coloanei vertebrale, precum spondiloza, sunt afecțiuni comune în rândul persoanelor care își desfășoară activitatea stând jos, iar principalul factor ce contribuie la apariția acestor probleme este reprezentat de postura greșită. Un scaun pentru birou din gama scaune pentru birou găsite pe scauneonline.ro este conceput în așa fel încât să poată fi ajustat pentru a contribui la formarea unei posturi optime pentru utilizator.

5 caracteristici importante ale unui scaun ergonomic

Dacă te hotărăști să achiziționezi un scaun de birou care să te ajute în activitatea ta obișnuită prin protejarea posturii corecte și, implicit, a sănătății corpului tău, trebuie să iei în calcul anumite repere. Orice scaun de birou calitativ trebuie să aibă în dotare câteva caracteristici foarte importante.

În primul rând, înclinarea spătarului trebuie să se facă în mod independent față de șezut, pentru că în cazul în care spătarul și șezutul sunt conectate în mod rigid, într-un unghi care nu este prielnic posturii tale, scaunul nu te va ajuta. Spătarul trebuie să poată fi ajustat în funcție de constituția corpului tău.

Un alt element important al scaunului este tetiera care contribuie enorm la prevenirea durerilor de gât. Există și varianta ca spătarul să fie suficient de înalt încât să îți poată proteja postura gâtului, dar o tetieră asigură un grad de confort și protecție net superior.

O a treia caracteristică importantă pentru un scaun ergonomic constă în posibilitatea de a regla mânerele atât pe înălțime cât și pe lățime. Poziția brațelor este foarte importantă pentru o postură corectă, iar mânerele sunt o modalitate prin care o poți controla. Mânerele trebuie să poată fi reglate nu doar pe înălțime, dar și pe lățime, pentru ca scaunul să poată fi adaptat particularităților corpului tău.

Dacă aceste trei elemente pot fi ajustate corespunzător nevoilor tale, un al patrulea reper pe care trebuie să îl iei în calcul atunci când alegi un scaun pentru birou este cel al materialelor utilizate pe suprafețele de contact. De evitat este pielea, care încurajează transpiratul pe timp de vară și răcoarea iarna, iar de preferat ar fi materialele textile. Acestea sunt rezistente la șocuri precum zgârieturile și asigură și un confort mai mare. Pielea prezintă, în schimb, avantajul de a fi foarte ușor de curățat.

Cea de-a cincea și cea mai importantă caracteristică pe care trebuie să o iei în seamă atunci când alegi scaunul de birou este modul în care acesta se ajustează la curbura din zona lombară a coloanei vertebrale. Ideal ar fi ca suportul lombar să fie ajustabil în ceea ce privește adâncimea și înălțimea, dar dacă nu găsești un scaun care să dispună de această posibilitate, atunci trebuie să îl încerci înainte de a achiziționa. Asigură-te că zona lombară este protejată corespunzător, întrucât de acolo pornesc cele mai mari probleme ale coloanei.

Pentru a alege corect scaunul pe care îl vei folosi atunci când îți faci treaba la birou, asigură-te că acesta este fabricat din materiale potrivite preferințelor tale, dar mai ales că îți asigură confortul și un nivel ridicat de siguranță.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest
SpyNews