Evită pericolul! 5 semne că bateria auto este ”pe ducă”

 

Acumulatorul auto este o componentă esențială pentru ca automobilul să funcționeze la performanțele promise. De multe ori, șoferii omit verificarea stării acesteia, situație care poate să conducă la situația neplăcută în care mașina se oprește atunci când nu ne-am aștepta. Atunci când bateria mașinii este pe ducă, există câteva semnale specifice care avertizează cu privire la acest aspect. Pentru că bateria furnizează energie pentru cele mai importante dintre sistemele încorporate la autovehicule, putem depista rapid că este cazul ca bateria să fie schimbată. Iată cele mai comune 5 semne care indică acest lucru:

Mașina pornește greu

În momentul pornirii, mașina necesită mai multă energie electrică decât la alte manevre. Responsabilă de acest proces este, desigur, bateria, care, atunci când este aproape de a capitula întâmpină dificultăți în acționarea demarorului. Consecința este pornirea greoaie a motorului, care nu mai pornește ”la prima cheie”. În situațiile de această natură se pot realiza încercări consecutive de a porni mașina, dar aceasta trebuie să fie doar o soluție de moment.

 

Martorul din bord al bateriei este aprins

În mod normal, la pornirea motorului se aprind mai mulți martorii luminoși în bord, printre care și cel care reprezintă acumulatorul mașinii. În cazul în care martorul reprezentativ al bateriei rămâne aprins mai mult de câteva secunde, este un semn că aceasta nu mai funcționează la parametri optimi. Desigur, putem vorbi în acest caz și despre probleme conexe care afectează bateria sau, o altă variantă viabilă este cea a unei erori ce generează aprinderea acestui martor în bord.

 

Lumina farurilor este slabă

Așa cum spuneam, bateria are rolul de a asigura necesarul de energie electrică tuturor consumatorilor mașinii. Din acest motiv, atunci când acumulatorul auto este pe punctul de a ceda, pot să apară probleme la nivelul sistemului electric. Cea mai frecventă manifestare este scăderea în intensitate a luminii farurilor. Surprize neplăcute pot să se ivească și în ceea ce privește geamurile electrice, ștergătoarele sau radio-ul, care trădează, de asemenea, o baterie slabă.


Bateria se descarcă repede

În cazul în care, din anumite motive, bateria mașinii s-a descărcat, există și posibilitatea de a fi încărcată cu ajutorul unui redresor. Nu toate tipuri de acumulatori auto pot, însă, încărcați, ci sunt anumite categorii care necesită întreținerea profesională (cum ar fi AGM și EFB). Dacă bateria se descarcă foarte repede după ce a fost realimentată folosind redresorul, cel mai probabil că soluția constă în înlocuirea acesteia cu una nouă. Important de știut este că, în medie, o baterie auto funcționează optim aproximativ 3-4 ani, poate chiar 5, în funcție de calitatea acesteia.

 

Apar scurgerile de electrolit

Scurgerile de acid de la nivelul bateriei auto sunt provocate, în principal, de către suprasolicitarea acesteia. Acumulările de gaz pe bază de hidrogen rezultate în urma supraîncărcării pun presiune pe carcasa bateriei, consecința fiind umflarea acesteia. Scurgerile de electrolit sunt, de asemenea, un semn al faptului că bateria este ”pe ducă” și pot provoca fisuri la nivelul acestei componente.

 

Dacă ai nevoie de un nou acumulator, recomandarea noastră este să optezi pentru baterii auto bune. Poți încerca renumitele baterii auto Rombat de la Autohut, care asigură o perfomanțe ridicate și care sunt disponibile la prețuri accesibile.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest