Salariul minim in Europa si Romania: ce diferente exista

 

In 2022, cel mai mare salariu minim pe economie din Europa este in Luxemburg: 2257 de euro. Pentru cei mai multi dintre romani, in schimb, un astfel de salariu este destul de greu de obtinut in tara natala, unde salariul minim este de doar 2550 de lei (515 euro).

La nivelul Europei, se pare ca exista discrepante notabile in ceea ce priveste nivelul salariului minim. Tocmai de aceea, printre obiectivele UE pentru urmatorii ani se numara stabilirea unor reguli si formule general valabile de stabilire a salariului minim. Pentru calcularea propriului salariu dupa reglementarile din tara noastra puteti accesa calcul salariu net.

Cat este salariul minim in alte tari europene

Exista trei categorii de state europene in functie de valoarea salariului minim pe economie: cea in care acesta este sub 1000 de euro, cea a tarilor unde pragul minim este cu putin peste 1000 de euro si cea in care salariul minim este mai mare de 1500 de euro.

Din prima categorie, fac parte 13 state: Bulgaria, Letonia, Romania, Ungaria, Croatia, Slovacia, Cehia, Estonia, Polonia, Lituania, Grecia, Malta si Portugalia.

Din cea de a doua categorie, fac parte doar doua state - Spania si Slovenia - in timp ce, din categoria a treia (unde salariul minim este mai mare de 1500 de euro lunar), fac parte sase state, si anume Franta, Germania, Belgia, Olanda, Irlanda si Luxemburg.

Astfel, nicio tara din sudul sau estul Europei nu are un salariu minim care sa atinga pragul de 1500 de euro.

Trebuie, insa, mentionat, ca Italia, Austria, Cipru, Finlanda, Elvetia si Danemarca nu sunt incluse in aceasta lista, deoarece, aici, metoda de stabilire a salariului minim este diferita, si anume prin negocieri intre angajatori si sindicate.

Salariul minim in Romania

Salariul minim in Romania a crescut, in 2022, la 2550 de lei brut (fata de 2300 de lei in 2021). Totusi, aceasta majorare nu este suficienta pentru a putea compara nivelul de trai din Romania cu cel din tarile vestice. Romania are al treilea cel mai mic salariu minim din Europa, un salariu de aproximativ patru ori mai mic decat cel din Luxemburg.

Salariul minim net in Romania este de 1524 de lei - in 2021, acesta a fost de 1386 de lei.

Deoarece diferentele intre salariile minime dintre statele europene sunt atat de mari, UE isi doreste ca, in viitor, sa existe aceleasi formule si reguli dupa care sa se stabileasca salariul minim. Pana atunci, insa, statele europene vor proceda ca pana acum in stabilirea salariului minim.


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest