Sfaturi utile pentru siguranța la volan pe timp de ploaie

 

Aversele imprevizibile creeaza depuneri de apa pe carosabil, acestea pot ameninta siguranta soferilor atunci cand exista pericolul pierderii controlului autovehiculului angajat in acvaplanare.

Riscul acvaplanarii este cel mai ridicat in viraje, unde apa are tendinta de a se acumula, si in denivelarile create de trafic in carosabil, care retin apa. In aceste cazuri poate fi vorba de cativa centimetri buni de apa care despart anvelopa de asfalt. Cu toate acestea, poti fi in siguranta la volan si pe vreme ploioasa, atata timp cat respecti cateva reguli de baza.

Pe ploaie, sunt doua aspecte de o importanta extraordinara: viteza de rulare si starea anvelopelor. In conditiile in care apa acumulata din precipitatii inunda carosabilul, iar anvelopele tale sunt destul de uzate, trebuie sa reduci viteza.  

„Aversele si anvelopele uzate nu sunt deloc o combinatie fericita. De altfel, daca viteza ta de rulare este prea mare, masina va acvaplana chiar daca anvelopele sunt bune. Pe ploaie torentiala este indicat sa reduci viteza cu pana la 15-20 km/h, pentru a permite benzilor de rulare ale anvelopelor sa elimine toata apa acumulata intre acestea si asfalt,” explica Matti Morri, Technical Customer Service Manager la Nokian Tyres.

„Cu cat anvelopa este mai noua, cu atat aceasta functioneaza mai bine in orice tip de conditii meteorologice. In mod corespunzator, cu cat aceasta este mai uzata si adancimea benzii de rulare mai scazuta, cu atat exista un risc mai mare de acvaplanare. Aceasta deoarece volumul total al canelurilor anvelopei este prea mic pentru a mai strange apa acumulata intre aceasta si carosabil,” adauga Morri.

Sfaturi pentru siguranta la volan pe timp de ploaie
1.    Redu viteza de rulare
2.    Evita denivelarile pline cu apa din carosabil, unde riscul de acvaplanare este cel mai ridicat
3.    Utilizeaza anvelope aflate in stare buna, cu o adancime a benzii de rulare de cel putin 4 mm
4.    Verifica presiunea din anvelope
5.    Daca apare acvaplanarea ramai calm, apasa ambreiajul si pastreaza volanul intr-o pozitie stabila

Vrei să-ți cumperi o nouă mașină? Intră pe CarZZ.ro să vezi cele mai noi oferte.

                         


⏩ Vezi toate emisiunile Antena Stars, online, pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/AQsSDVc

facebook whatsapp twitter pinterest